Duits bergwindpark slaat zijn energie op in 4 mini-stuwmeren

MBS Naturstromspeicher

Een opvallend Duits proefproject pakt het opslagprobleem van windenergie wel heel lokaal aan. Bij het Duitse plaatsje Gaildorf krijgen vier windturbines een eigen spaarbekken met omkeerbare waterkrachtturbines.

70 megawattuur energieopslag in pumpspeicher

De 12.500 inwoners van Gaildorf, 55 kilometer ten noord-westen van Stuttgart, maken vanaf 2018 dag en nacht gebruik van betrouwbare windstroom. Dankzij een pompopslagsysteem blijft het windpark praktisch altijd beschikbaar. Ook als het niet waait.

Het Duitse bedrijf MBS Naturstromspeicher installeert bovenop een 200 meter hoge heuvel vier windmolens met een vermogen van 3,4 megawatt per stuk. Aan de basis van de turbines creëert het bedrijf vier ronde spaarbekkens met een doorsnee van 63 meter en 4 meter diep. In de uren dat er in Duitsland weinig vraag is naar elektriciteit gebruikt een watercentrale de overtollige windstroom om de vier stuwmeertjes bovenop de heuvel vol te pompen.

Waardevolle flexibiliteit voor Duitse energietransitie

01_windtuerme_gb_1440px

In de vier waterreservoirs past in totaal 160.000 kubieke meter water. Genoeg voor 70 megawattuur energieopslag ofwel het maximale dat het windpark in 5 uur kan opwekken. Waait het niet en is er wel vraag naar elektriciteit dan stort het water via dezelfde route 200 meter naar beneden. Een waterturbine zet de opgeslagen windenergie dan om in maximaal 16 megawatt waterkracht. Ook als de windturbines al maximaal produceren, kan de waterkrachtcentrale bijspringen. Dan levert het project maximaal 30 megawatt aan Gaildorf en omstreken.

Even zo makkelijk gebruiken de pompen overtollige zonnestroom om water naar de voet van de windturbines te stuwen. De installatie kan binnen een halve minuut van stilstand naar 16 megawatt schakelen. Uiterst waardevol in de Duitse stroommarkt die voor een groot en groeiend percentage afhankelijk is van niet stuurbare wind- en zonnestroom.

Vier van de hoogste windturbines boven op een berg

Kwart extra windstroom

De vier windmolens staan, binnen de waterreservoirs, nog weer op een eigen spaarbekken. Een betonnen mastsectie van 40 meter hoog en 17 meter doorsnee vol met water voegt nog eens extra potentiële energie toe.

Belangrijker nog is dat de windmolens dankzij het holle voetstuk 40 meter extra boven het aardoppervlak uit torenen. Dat alleen al verhoogt de elektriciteitsopbrengst van het windpark met 25 procent per jaar. Dat het windpark dankzij de lokale opslag zijn overtollige stroom altijd kwijt kan, voegt daar nog weer enkele procenten aan toe. Over het energetische rendement van de pompopslag heb ik in dit specifieke geval helaas geen claims gevonden. Voor vergelijkbare systemen ligt dat doorgaans tussen de 80 en 85 procent.

Volgend jaar leveren de windturbines al de eerste elektriciteit. In 2018 komt ook het pumpspeicher-project in bedrijf. Daarnaast heeft MBS Naturstromspeicher plannen om ook de warmtevoorziening van Gaildorf duurzaam in te vullen. Het waterbekken aan de voet van de heuvel met het windpark dient in die plannen als warmtebuffer voor drijvende zonneboilers.gesamtgrafik_naturversorgung
Bron: MBS Naturstromspeicher, Ingenieur.de / Imagecredit: MBS Naturstromspeicher 

You may also like...

WattisDuurzaam gebruikt cookies (en diensten die cookies plaatsen) om de site te verbeteren.