Update duurzame uitvaart: Resomeren of Sky Burial, groene alternatieven voor cremeren of begraven?

Duurzaamheid dringt door tot alle aspecten van het leven, ook tot de dood. Na doodskisten van duurzaam bamboe en karton trekt het Schotse Resomation Limited de trend door. Met Resomatie springt het in een zelfgegraven gat in de uitvaartmarkt. Het oplossen van de overledene in een loog oplossing.

// Update 6 oktober 2014 (Oorspronkelijk gepubliceerd op 20 augustus 2012):

Uitvaartorganisatie Yarden stuurt aan op Kamerdebat over resomeren

Resomeren is een alternatief voor begraven of cremeren. Bij resomeren wordt een stoffelijk overschot opgelost in een sterk basische loogoplossing. Op Sardinië is deze methode al jaren erg in trek maar in Nederland is het momenteel nog verboden om een dergelijke oplossing op het riool te lozen.

In de VS mag het, ook buiten de maffia om, al wel:

 

Volgens onderzoek van TNO, in opdracht van uitvaartverzekeraar Yarden, is resomeren duurzamer dan bestaande manieren om afscheid te nemen van een overleden dierbare. Mede hierom debatteert de Tweede Kamer komende donderdag over versoepeling van de regels omtrent resomeren.

Hergebruik van een doodskist

TNO heb ik hoog zitten, maar meer dan een beetje duurzamer kan resomeren toch niet zijn? De duurzaamheidswinst lijkt vooral te zitten in externe factoren, en bijvoorbeeld de claim dat een doodskist bij resomeren tot wel 50 keer hergebruikt kan worden voelt ietwat gezocht. Een afscheid moet vooral waardig zijn, en wie wil er nu een afgeragde kist?

Ook de directe vermeden CO2-uitstoot zal al snel wegvallen tegen de extra inspanningen bij de waterzuivering. En al gaat alles wel precies volgens de gunstige aannames van de leverancier, dan nog is de duurzaamheidswinst op zijn best marginaal ten opzichte van zoveel andere keuzes tijdens een uitvaart. Laat staan tijdens het hele leven dat daar aan vooraf gaat.

Luchtbegrafenis in de bergen van Tibet

Nog een stapje verder dan? Is het na een leven lang al dan niet consumeren van dode dieren niet tijd om eens iets terug te geven? Het klinkt raar/naar maar boeddhisten in de Tibetaanse bergen springen pas echt circulair om met de dood: Tijdens de zogenoemde ‘Sky Burial’ worden doden gevoerd aan de lokale gieren.

Natuurlijk ff slikken maar als je er aan went best een mooi ritueel, zie onder.

Gooi jezelf voor de leeuwen

Nu vanzelfsprekend niet de hele wereld overvliegen voor elke begrafenis. Zo’n groene, verantwoorde en volkomen circulaire uitvaart kan ook dichter bij huis. Minstens zo onsmakelijk voor de nabestaanden maar tenminste nog lekker voor de kat, de hond of je favoriete dierentuindier.

Dus Yarden, in het kader van de duurzaamheid en keuzevrijheid, misschien ook deze optie op de agenda voor het debat van donderdag? Wie weet redden we nog eens een giraf. 😉

// Einde update.

Toevoeging 19 februari 2013: In de statistieken zie ik een blijvende, groeiende stroom bezoekers binnenkomen via zoektermen als ‘alternatief begraven’ en ‘duurzame uitvaart’. Ik realiseer me terdege dat u, wanneer u recent een dierbare hebt verloren en uw uiterste best doet voor een mooie uitvaart, niet zit te wachten op betweterig duurzaamheidsadvies. 

Zowel bij de grote gebeurtenissen in het leven als in de realiteit van alle dag geldt onverminderd dat alle kleine beetjes helpen. Dagelijkse kleine beetjes gedurende uw leven helpen alleen veel en veel meer. Kies vooral het afscheid dat volgens u het best bij de overledene past maar laat u ook niet gek maken door verkooppraatjes. Veel sterkte!

Alkalische hydrolyse als duurzame uitvaarttechniek

In het dagelijks leven slaat duurzaamheid maar moeilijk aan maar bij speciale gelegenheden is het reeds een belangrijk thema. Van geboortekaartjes op duidelijk zichtbaar gerecycled papier via eco-vriendelijke bruiloft tot duurzame begrafenis. Duurzaam doen we nog vooral als anderen het kunnen zien.

Bij een resomatie wordt het stoffelijk overschot  in een container geplaatst, de Resomator bepaalt vervolgens het gewicht van de overledene en voegt een afgepaste hoeveelheid kaliumhydroxide toe. Hierna ontbint het lichaam bij verhoogde druk en temperatuur in ongeveer drie uur, alleen de beenderen en eventuele implantaten blijven over. De oplossing spoelt na het resomeren het riool in, de beenderen worden vermalen en in een urn aan de nabestaanden overgedragen.

Resomeren bespaart een derde op de koolstofdioxide uitstoot van een normale crematie en wordt gepresenteerd als een groen alternatief. Op zich is een 33% besparing een mooie score maar een normale crematie levert slechts enkele tientallen kilo’s CO2. Als de rouwstoet bij wijze van spreken te fiets naar de plechtigheid zou gaan dan zou dat meer milieuwinst opleveren. In dat perspectief is de Resomator een wat overbodige uitvinding. Eerder onsmakelijk dan goed voor de wereld.

Bron: BBC

Thijs ten Brinck

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Jaap Schuddeboom schreef:

    Cremeren is milieubelastend. Met goede fiters wordt dat enigszins beperkt. Daar is wel een compensatiemogelijkheid voor. Met 100% biologisch afbreekbare Bios Urn™ als ‘drager’ wordt de vruchtbare crematie-as van de overledene gebruikt om een boom of struik te laten groeien. Deze boom of struik neemt gedurende zijn hele leven CO2 op uit de lucht en zet dat om in zuurstof. http://www.levennahetleven.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.