Mexicaans prijsrecord (1,5 ct/kWh!) blijkt voor wind, niet voor zon

Daria Nepriakhina, via Unsplash Public Domain

Zo tegen het einde van het jaar zet Mexico de energiewereld nog eens lekker op scherp. Een capaciteitsveiling voor elektriciteitslevering in komende decennia resulteerde niet alleen voor zon maar ook voor wind in prijsrecords. 

Correctie 27 november 2017: Afgaande op Twitter-enthousiasme (en gecheckt bij meerdere internationale energienieuwsbronnen) berichtte ik hier vorige week dat het Italiaanse energieconcern Enel in Mexico een wereldrecordprijs had geboden voor de ontwikkeling van 2 zonneparken. Samen goed voor 289 megawatt, tegen 1,77 dollarcent (1,48 eurocent) per geleverde kilowattuur.

Enthousiasme, taalverwarring en een spotgoedkoop zonnepark van Enel in Chili een week eerder hebben ons naar nu blijkt op het verkeerde been gezet: De recordprojecten van Enel in Mexico betreffen geen zonnepanelen maar windturbines.

Windstroom is absoluut niets minder mooi maar dat maakt de berichtgeving niets minder slordig. Excuus voor de verwarring.

Oorspronkelijke bericht van 22 november 2017 hieronder.


Zonnepanelen en windmolens onder marktprijs

Vorige week berichten we over de recordprijs voor zonnestroom van 1,5 eurocent per kilowattuur (kWh) voor zonnestroom in Mexico. Nu blijkt dat het Franse energieconcern Engie in dezelfde veiling een bod heeft gedaan voor windstroom tegen 2,2 dollarcent (1,9 eurocent) per kWh.

Met deze vastgestelde prijzen (Power Purchase Agreement, PPA) duiken zowel zonne- als windparken onder de Mexicaanse marktprijs voor elektriciteit. Die ligt nu op gemiddeld 4.1 eurocent.

Analist Dan Shreve van marktonderzoeker Make Consulting suggereert uitgaande van deze prijzen dat Engie misschien pas gaat verdienen aan deze deal ná afloop van de 15-jarige PPA. De windparken moeten dan wel 25 à 30 jaar meegaan en de de marktprijs mag ondanks de spotgoedkope wind- en zonnestroom ook weer niet te ver dalen.

Race naar de bodem duurt ook in Duitsland voort

Op 22 november 2017 maakte ook het Duitse Bundesnetzagentur resultaten bekend van een recente veiling voor windparken op land. In deze ronde veilde het netagentschap rechten voor de ontwikkeling van 1.000 megawatt aan windturbines, tegen gemiddeld 3.4 eurocent per kWh. Uitschieters aan de onderkant zakten tot 2,2 ct/kWh.

Bieders die boven de 3,8 ct/kWh boden, visten in deze ronde al achter het net. In vergelijkbare veilingen in augustus en mei 2017 kwam de gemiddelde biedprijs nog uit op 4,3 ct/kWh, respectievelijk 5,7 ct/kWh.

Vol verwachting klopt ons hart voor Hollandse Kust Zuid

Net voor de jaarwisseling valt er ook voor onze eigen kust nog vuurwerk te verwachten: Op 21 december sluit de inschrijving voor de subsidievrije aanbesteding van het offshore windpark Hollandse Kust Zuid (kavels 1 en 2).

Dan zal blijken of ontwikkelaars het aandurven om met zeewindstroom direct de concurrentie met gas- en kolencentrales aan te gaan. Het Duitse EnBW, dat voor de Duitse kust reeds een subsidievrij windpark ontwikkeld, lijkt voorzichtig voor te sorteren op deelname.

Concurrenten van EnBW suggereren dat het nog te vroeg is om in Nederland een offshore project te ontwikkelen zonder subsidie maar dat kan in het schaakspel van de aanbesteding natuurlijk ook strategie zijn. Wordt vervolgd!

Bron: Bundesnetzagentur, Dan Shreve / Imagecredit: Daria Nepriakhina, via Unsplash Public Domain

Thijs ten Brinck

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. 27 nov 2017

    […] Correctie 27 november 2017: Enthousiasme, taalverwarring en een recordzonnepark van Enel in Chili een week eerder hebben de energiewereld naar nu blijkt op het verkeerde been gezet: De hieronder genoemde recordprojecten van Enel in Mexico betreffen geen zonnepanelen maar windturbines. […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.