Falende kolencentrale laat ‘Tesla Megabattery’ opnieuw flink cashen

Update: De gloednieuwe Hornsdale Power Reserve in Australië, beter bekend als ‘de grootste accu ter wereld’ of ‘Tesla Megabattery’, draait vooralsnog een topzomer en weet te scoren in de rol van leverancier én als ‘verbruiker’.

Update 21 januari 2018: De Hornsdale Power Reserve bewijst binnen een week opnieuw zijn nut en zijn verdienkansen. Dit keer als noodleverancier, nadat een kolencentrale van 530 megawatt abrupt en onaangekondigd uit bedrijf ging.

Daardoor schoten stroomprijzen omhoog tot pieken van AU$ 14.600 per megawattuur (€ 9.500/MWh). De accu was er natuurlijk als de kippen bij om te cashen bij dit absurde prijspeil. Hoewel de Australische politiek graag wijst naar wind en zon als oorzaak van de chaos moet vooral de conventionele energiesector eens goed in de spiegel kijken. Deze Australische zomer gaf er al 13 keer een kolencentrale onverwacht de geest. Pijnlijk.

Het oorspronkelijke bericht van 15 januari 2018 hieronder.


Zo verdiende ‘Tesla’s grootste’ AU$65.000 op een lome zaterdag

De Hornsdale Power Reserve had een heerlijke zaterdagmiddag: Urenlang cashen én bijladen tegelijkertijd.

Negatieve stroomprijzen tot AU$ 1.000/MWh

Accu’s zijn fantastisch gereedschap voor het elektriciteitsnet van de toekomst. De door Tesla gebouwde elektriciteitsopslag nabij het Zuid-Australische Hornsdale heeft zijn nut sinds de oplevering in december 2017 al meermaals bewezen.

Afgelopen weekend doken de stroomprijzen in Zuid-Australië door overaanbod van stroom flink onder nul. Urenlang moesten Australische elektriciteitscentrales negatieve prijzen tot -1.000 Australische dollar (€ 650) per megawattuur betalen om van de overcapaciteit af te komen. Voor de ‘grootste lithiumaccu ter wereld‘ een heerlijk moment om bij te laden.

Dubbel verdienen aan dezelfde overtollige stroom

De Hornsdale Power Reserve heeft een opslagcapaciteit van 129 megawattuur (MWh) en kan stroom terugleveren én opnemen met een vermogen van maximaal 100 megawatt (MW). De lithiumaccu reageert praktisch direct op prijssignalen en is conventionele kolen- en gascentrales daarmee altijd te snel af.

Zo kan de accu dubbel verdienen aan de inflexibiliteit van de huidige leveranciers in de markt: Eerst bij het opvangen van overschotten terwijl kolen- en gascentrales en windparken hun vermogen terugschakelen en vervolgens bij het aanvullen van tekorten als de fossiele capaciteit bij aantrekkende stroomvraag weer op gang moet komen.

Dubbel verdienen aan dezelfde accu’s

De oplettende lezer ziet in het grafiekje hierboven dat de accu slechts met maximaal 30 megawatt heeft bijgeladen toen de stroomprijzen 13 januari 2017 het (begrensde) minimum van AU$ 1.000/MWh bereikten. Dat is niet omdat Tesla en het Franse energieconcern Neoen, samen uitbaters van de accu, niet kunnen rekenen. Neoen heeft 70 procent van het vermogen gecontracteerd aan de Zuid-Australische overheid, welke op elk moment voor minimaal 10 minuten kan beschikken over dit vermogen om de frequentie op het elektriciteitsnet te bewaken.

Met de overige 30 megawatt aan vermogen en bijna 3 uur (117 megawattuur) aan opslagcapaciteit kan Neoen vrij handelen op de elektriciteitsmarkt. Afgelopen zaterdag harkte de accu zo tussen de AU$ 65.000 en AU$75.000 binnen. Een welverdiende beloning voor het stabiliseren van het elektriciteitsnet.

Weddenschap van $ 50 mln of meer

De Hornsdale Power Reserve kwam het afgelopen jaar veel in het nieuws dankzij een (gewonnen) Twitterweddenschap van Elon Musk. De Teslatopman beloofde de accu binnen 100 dagen op te leveren. Anders zou hij gratis zijn voor de Zuid-Australische overheid. Later vertelde Musk dat er bij deze grap ‘$ 50 mln of meer’ op het spel stond.

Tesla heeft de accu gebouwd nabij de Hornsdale Wind Farm, een project van Neoen met 315 megawatt aan windturbines. Naast aan het contract met de overheid en de vrije stroomhandel verdient het Franse energieconcern dankzij de elektriciteitsopslag nu ook meer aan zijn eigen windstroom, die het nu voor betere prijzen kan verkopen.

Bron: AEMO, Twitter, Neoen / Imagecredit: Neoen, via Vimeo

You may also like...