Hoeveel groene energie wordt er in Nederland opgewekt?

We willen tegenwoordig allemaal milieubewuster, duurzamer en groener leven. Dit is niet alleen goed voor je portemonnee, maar vooral ook voor het milieu en het klimaat.

Maar hoeveel groene energie wordt er eigenlijk opgewekt in ons kikkerlandje? En waar moet je op letten als je groener en duurzamer wilt leven? Wij zetten het voor je op een rij.

Dit artikel is onderdeel van een samenwerking met HoyHoy.

Nederland en duurzame energie

In 2016 bestond 5,9 procent van het totale energieverbruik in ons land uit energie die verkregen was uit duurzame bronnen, blijkt uit cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek). Dit energieverbruik bestaat uit elektriciteit, warmte en vervoer. Dat klinkt misschien minimaal, maar dit percentage zal naar verwachting de komende jaren flink gaan stijgen. Er zullen namelijk grote windparken in de Noordzee worden geplaatst, waarmee miljoenen Nederlanders voorzien kunnen worden door groene en duurzame energie.

40 procent van alle huishoudens in Nederland is aangesloten op groene elektriciteit. Toch is dit niet allemaal afkomstig uit Nederland. Uit het jaarverslag van Certiq blijkt dat slechts 12 procent van de groene energie die in Nederland gebruikt wordt daadwerkelijk uit Nederland komt. Het overige percentage is afkomstig uit groene energiebronnen in het buitenland. Hoewel dit heel goed is voor het milieu, draagt dit niks bij aan de uitbereiding van groene energie in Nederland. Wil je hier wel een steentje aan bijdragen? Controleer dan of de groene energie van jouw energieleverancier daadwerkelijk afkomstig is uit Nederlandse windenergie, zonne-energie of waterkracht.

Herkomst van je energie

Je krijgt elk jaar een jaarrekening van je energiebedrijf. Op het stroometiket dat hierbij is bijgevoegd kun je precies zien wat de herkomst van jouw stroom is. Ook kun je natuurlijk online opzoeken of de groene energie waar jij gebruik van maakt daadwerkelijk in Nederlands is opgewekt.

Energie vergelijken

Wil je graag overstappen op groene energie of wil je weten waar de groene energie van andere leveranciers vandaan komt? Dan is energie vergelijken erg handig. Zo kom je er niet alleen achter waar jouw energie precies wordt opgewekt, ook kom je er op die manier achter hoeveel jij relatief kwijt bent aan energieverbruik. Door energie te vergelijken kun je ook zien of je wellicht bij een andere energieleverancier voordeliger uit bent.

Zelf een steentje bijdragen

Wil je zelf nog meer bijdragen aan de uitbereiding van groene energie in Nederland? Investeer dan zelf in bijvoorbeeld zonnepanelen, een zonneboiler of een warmtepomp. Zo wek je je eigen energie op. Ook kun je ervoor kiezen om aandelen te kopen in een wind- of zonnepark in Nederland.

De gouden tip

Tot slot is het van groot belang dat je blijft besparen, ook al ben je aangesloten op groene energie. Ook dan is het namelijk van belang dat je je energieverbruik minimaal houdt, om bij te dragen aan het milieu. Zet de verwarming daarom iets lager, douche iets korter en hang de was op om energiekosten van je droger te besparen.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Lomito schreef:

    Volgens Lubach 2,2% van ons totale energieverbruik. En het zou mij niet verbazen als dit in werkelijkheid nog lager uitvalt. Er zitten zeg maar veel grijstinten tussen het groen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.