Podcast De Energie Gasten – Vangaslos met de warmtepomp

Enexis

Klimaatverandering betekent niet dat het nooit meer koud wordt, dat toonde het mooie winterweer van de afgelopen weken wel aan. Met – kort voor het schaatsweer – opnieuw een flinke beving in Groningen is duidelijk dat we niet voor eeuwig op aardgas kunnen vertrouwen. Is dit dan het moment om de trouwe CV-ketel in te ruilen voor een warmtepomp?

1. Interesse in een warmtepomp en toch een ketel gekocht
In deze podcast lichten de Energiegasten de werking van een warmtepomp eenvoudig toe. Vervolgens spreken ze een huiseigenaar die op het punt stond een warmtepomp aan te schaffen maar daar toch vanaf zag. Hij vertelt waarom.

2. Nederlandse installateurs moeten een omslag maken
We hebben als Nederland veel profijt gehad van de Groninger gasbel. Daardoor zijn onze vakmensen nu heel goed met gasketels maar lopen we – als het om de warmtevoorziening van de toekomst gaat – sterk achter op Scandinavië en Duitsland. Niels van Alphen van warmtepompproducent Techneco vertelt over de uitdagingen en ontwikkelingen in de sector.

3. Warmtepomp straks toch de normaalste zaak van de wereld?

Tot slot schuift Rolf Heynen van onderzoeksbureau Good aan. Hij zet uiteen wat er volgens hem moet gebeuren om de warmtepomp ook in Nederland net zo gewoon te maken als de HR-ketel nu is.

Wie zijn De Energie Gasten?

Timo Spijkerboer en Peter Melis zijn beiden volgers én aanjagers van de energietransitie. Timo racete tijdens zijn studie in een zonneauto door Australië en zet als mede-oprichter nu de populaire houten windmolens van EAZ Wind in de markt. Peter focust zich als business developer, dagvoorzitter en radiomaker volledig op de transities in energie en mobiliteit. Sinds januari 2017 maken Timo en Peter maandelijks een podcast over de energietransitie.

Imagecredit: Enexis Beeldbank

Thijs ten Brinck

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Lomito schreef:

    De aardbevingen in Groningen maken niet dat we NU van het gas af moeten. Er is genoeg gas om nog enkele decennia door te gaan afhankelijk van hoeveel werk we maken van energiebesparing. Ik ben van 2800 naar 800 m³/jr gegaan, een besparing van 71%… het gemiddelde besparingspotentieel zal waarschijnlijk iets lager liggen maar het is in ieder geval een enorme stap vooruit.

    Door wand- en vloerverwarming, hoge isolatiewaarde en minimale ventilatieverliezen kunnen wij hier eenvoudig overstappen op een warmtepomp (4-6 kW nodig) maar de prijs van warmtepompen blijft zeer hoog. Een lucht/water-warmtepomp van 6 kW kost al snel 7,5K terwijl een gasketel voor 1/3e van die prijs geplaatst kan worden. Verschil in energiekosten is minimaal, de belangrijkste winst is het wegvallen van de vaste aansluitkosten van gas, zo’n € 150 per jaar. Bij een levensduur van 15 jr praten we dus over € 2.250 voordeel ofwel onvoldoende om de meerprijs van de warmtepomp terug te verdienen.

    Wij gaan hier dan ook de 16 jaar oude gasketel vervangen door een nieuwe en wachten rustig met de aanschaf van de warmtepomp tot de aanschafprijs minstens gehalveerd is.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.