Studio Energie – 600 klimaatcompromissen but industry got none?

Max LaRochelle, via Unsplash Public Domain

Mooie timing van Studio Energie. Vorige week een gesprek met Joris Thijssen (Greenpeace). Vandaag Manon Janssen, voorzitter industrietafel Klimaatakkoord. Zo heb je in twee podcasts een mooie achtergrond bij de twistpunten rond het Klimaatakkoord die het publieke debat beheersen. 

Bijna het gehele afgelopen jaar zaten de Nederlandse bestuurders van overheden, milieubewegingen en bedrijfsleven met elkaar aan 5 onderhandelingstafels voor het Klimaatakkoord. Dat heeft zo’n 600 compromissen opgeleverd waarover bijna alle deelnemers het (in samenhang) eens zijn. Er is van alles op het ontwerp-Klimaatakkoord aan te merken maar honderden dealtjes uit praktisch separate onderhandelingen tot een totaalakkoord smeden op zich is echt een prestatie.

Tussen de werkelijkheid aan de onderhandelingstafels en de werkelijkheid in de media zit echter onvermijdelijk een gat. Over onenigheid doorzagen is nu eenmaal veel mediagenieker, zeker in campagnetijd. Als u iets verder van het akkoord afstaat, weet u daarom waarschijnlijk niet veel meer dan dat u als burger ‘volledig voor de investeringen in de industrie opdraait’ en dat de industrie ’te beroerd is’ om ook maar iets meer te doen dan CO2 afvangen en onder de grond stoppen.

U voelt aankomen dat dat niet het gehele verhaal is. Zelfs een van de grootste criticasters die wél aan tafel zat gaf in de Studio Energie van vorige week al een optimistischer beeld. Manon Janssen nuanceert in deze podcast op haar beurt ook de kritiekpunten van de milieuclubs op het deelakkoord voor de industrie.

Wie is presentator Remco de Boer?

Remco de Boer (ingenieur en commentator) is kritisch volger van de energietransitie. Met columns (Energeia, BNR, Kernvisie), dagvoorzitterschappen, véél tweets en nog meer kennis houdt hij politiek, NGO’s en bedrijfsleven scherp. Sinds maart 2018 publiceert Remco wekelijks een podcast over de ontwikkelingen in de energiewereld.

Imagecredit: Max LaRochelle, via Unsplash Public Domain

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.