Duurproef met forse CO2-reductie bij Tata Steel IJmuiden

Alf van Beem, via Wikimedia Creative Commons

Update: Grondstoffenproducent Tata Steel boekt succes met zijn innovatieve ruwijzerproces Hisarna. In januari 2017 start het staalconcern een beslissende test met de energiebesparende technologie op zijn vestiging in IJmuiden.

Cycloonoven voor 20 procent minder CO2

Tata Steel werkt sinds 2010 aan het nieuwe proces voor de productie van staal uit ijzererts, samen met directe concurrenten als ThyssenKrupp en ArcelorMittal. Nu is het concern klaar voor een duurproef.

“We hebben in de installatie meerdere malen gedurende twee tot drie dagen ruwijzer geproduceerd en daar ook staal van gemaakt”, zegt projectleider Koen Meijer. “Nu willen we aantonen dat deze techniek ook gedurende een langere aaneengesloten periode ruwijzer kan produceren.” De duurproef zal een half jaar duren.

De Hisarna-cycloonoven is een alternatief voor de traditionele hoogovens. Hisarna vraagt minder voorbewerking van de erts en de brandstof en bespaart zo 20 procent energie ten opzichte van conventioneel geproduceerd ruwijzer. Ook is de afvang van CO2 eenvoudiger en is de Hisarna-oven flexibeler wat betreft energiebron. Traditionele hoogovens werken uitsluitend met speciale metalurgische kolen.

Recyclen van staal is vanuit milieu-oogpunt altijd beter en kan ook met (hernieuwbare) elektriciteit. Ondanks de overproductie van de laatste jaren is het de verwachting dat er de komende decennia naast recycling nog veel ‘nieuw staal’ nodig zal zijn. Met de nieuwe cycloonoven is het denkbaar dit staal met biomassa te produceren. Voorlopig gebruikt Tata in zijn nieuwe oven nog de traditionele kolen maar ook dan is 20 procent CO2-reductie een welkome stap. Meijer: “Als ook deze proef slaagt, ligt de weg open naar opschaling tot commerciële schaal.”

Het oorspronkelijke bericht van 29 december 2012 hieronder:


HIsarna vermindert uitstoot staalproductie

Na de warme wachtkamers nog een succesverhaaltje bij Tata Steel. Met een nieuwe benadering in de productie van ruw staal zijn er minder kolen nodig en is de uitstoot veel schoner.

Normaal gesproken bevat het productieproces van staal veel voorbewerkingsstappen, zowel bij de ijzererts als de kolen. Het vermalen van de erts kost veel energie en bij het opwerken van steenkool tot ‘cokes’ gaat ook veel energie verloren.

In de Hisarna-cycloonoven wordt de ruwe ijzererts direct toegevoerd en worden de kolen alleen wat voorverwarmd. Omdat er in plaats van normale lucht pure zuurstof wordt ingeblazen, branden de kolen schoner en heter.

De uitstoot bestaat uit nagenoeg pure CO2. Dat klinkt vies maar is toch echt een stuk aangenamer dan de fijnstofdeeltjes en de stikstof- en zwavelverbindingen welke normaal ook bij het proces vrijkomen. Omdat er minder kolen worden verbruikt, ligt ook de absolute uitstoot 20 procent lager. Omdat de emissie zo zuiver is is het goed mogelijk de CO2 op te slaan (slecht idee) of zinvol te gebruiken (goed idee!).

Op ulcos.org, de website van een internationaal verbond met als doel een schonere productie van staal staat een mooie animatie van het proces. Een belangrijke vraag in dit verhaal is waar de pure zuurstof vandaan komt en hoe die is gezuiverd. Dat is ook een energie-intensief proces en dat zou de besparingsplaatjes toch wat in de war kunnen sturen. Neemt niet weg dat ook dan de schonere uitstoot alleen al de moeite waard is.

Bron: Technisch Weekblad, Tata Steel, Noord Hollands Dagblad / Imagecredit: Alf van Beem, via Wikimedia Creative Commons (cropped)

Thijs ten Brinck

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. 17 apr 2017

    […] een gedoogpartner kun je zulke afspraken niet maken. Zonde. Waar olieraffinaderijen, cementovens en staalfabrieken moeite hebben met het reduceren van een paar procent CO2, kan de wietindustrie zijn klimaatimpact […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.