Enegieopslag in palmeiland trekpleister tijdens Dubai Expo 2020

Dewa, staatsnutsbedrijf van Dubai, wil tijdens de Wereldtentoonstelling van 2020 uitpakken met een kunstmatig eiland voor de opslag van zonne-energie. Het Belgische baggerconcern Deme is gecontracteerd voor een eerste ontwerp.

om een kunstmatig eiland te ontwerpen voor energieopslag.

 

Voorstel Electrabel: ILand, valmeercentrale als opslag voor Belgische windenergie

 

De Belgische energieleverancier Electrabel heeft vergevorderde plannen om een energieopslageiland te bouwen, 4 km uit de kust bij Wenduine (Tweakers). Samen met baggeraar DEME en de investeringsvehikels van zowel de Vlaamse als de Waalse overheid is een concessie aangevraagd. Zoals in de video en het oorspronkelijke bericht hieronder beschreven gaat het om een donutvormig eiland met in het midden en groot bassin onder zeeniveau.

Wanneer windturbines meer energie opwekken dan er geconsumeerd wordt, wordt deze goedkope energie gebruikt om het zogenoemde valmeer leeg te pompen. Wanneer de wind gaat liggen laat men het bassin weer vollopen en wekken waterkrachtturbines energie op. Electrabel denkt hiermee winstgevend energie te kunnen bufferen. Naar de businesscase ben ik uitermate benieuwd maar een gaaf plan is het sowieso. Soms moet je ook gewoon de ballen hebben om door te pakken, wie weet wat er voor moois van komt.

// Hieronder het oorspronkelijke bericht, gepubliceerd op 24 januari 2013.

 

Hoopvolle proefballonnetjes voor valmeercentrales in Duitsland en België

De Provincie Groningen opperde onlangs een kunstmatig eiland te laten opspuiten op de Wadden maar verzuimde hierin de optie energieopslag mee te nemen. België denkt wel aan een eiland speciaal voor dat doel. Met een klein valmeer voor de Vlaamse kust is ’s ochtends tijdens de vraagpiek 300 MW beschikbaar. Deze energie wordt dan tijdens de nacht gebufferd met windturbines.

Leeggepompt kunstmatig meer als omgekeerd stuwmeer

Een valmeercentrale slaat energie op doormiddel van het droogpompen van een volume water tot onder de zeespiegel. Wanneer de vraag naar energie toeneemt – en de energie dus meer waard is – loopt het valmeer via waterkrachtturbines weer vol.

Het idee is alles behalve nieuw maar komt in dit geval van de Belgische minister van Noordzee, Johan van Lanotte. Hij stelt zich een vrij klein eiland voor dat vooral bij kortdurende pieken kan helpen het elektriciteitsnetwerk stabiel te houden.

De energieprijs is tijdens deze pieken aanzienlijk hoger dan in de nacht – wanneer windmolens min of meer voor niets draaien. Het eilandje zou zich dus zo maar eens kunnen terugverdienen. Lukt dat niet dan is het volgens de minister altijd nog een mooie opbergplek voor irritante meeuwen.

Ringwallspeiger voor opslag van duurzame energie

Onze Oosterburen hebben relatief weinig kust. Met al ruim een kwart duurzame opwek in de elektriciteitsmarkt is er echter des te meer behoefte aan energieopslag. Een Duits ingenieursbureau stelt daarom voor om niet op zee maar op land een kunstmatig meer aan te leggen.

De berg zand die hierbij vrijkomt word gebruikt om midden in dit meer een ringdam aan te leggen waarmee een verhoogd reservoir ontstaat. Door dit vol te pompen met water uit het omringde meer is ook hier een mooi volume water beschikbaar om energie in op te slaan.

Gigantische klus maar niet onhaalbaar

Met slechts één procent van het landsoppervlak aan opslagmeren én een gestage groei in zonnepanelen en windturbines zou heel Duitsland zelfvoorzienend kunnen worden. Een procent van Duitsland is nog altijd een gebeid ongeveer even groot als Overijssel maar het is niet noodzakelijk daar ook één groot meer van te maken.

Goed gespreide meertjes misstaan in het geheel niet in het landschap en zijn tevens prima inzetbaar als o.a. recreatiegebied, stormberging en/of zoetwaterbuffer. Het zal een enorm karwei worden maar het levert ook enorm veel werkgelegenheid. De beloning van échte energie-onafhankelijkheid lijkt daarbij het offer ruimschoots waard.

Bronnen: BNR, Dewa, Die WeltImageCredit: Giggel, via Wikimedia Creative Commons (cropped)

Thijs ten Brinck

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.