Suction bucket als goedkope fundering voor offshore windturbines

Windturbines op land zijn zo tussen de 100 en 200 meter hoog. Op zee moet daarbij tot 80 meter aan waterdiepte overbrugd worden teneinde de wind op eenzelfde hoogte te oogsten. Deze extra meters maken offshore wind duur maar met een slimme Deense vinding kan er naar verwachting wat van de prijs af.

Omgekeerde emmer zuigt zich vast in de zeebodem

Windenergie op land is meestal reeds rendabel. Vanwege de extra fundering en het extra werk (dat op zee toch al flink duurder is) kan wind op zee de concurrentie met fossiele brandstoffen voorlopig nog niet aan. Wind op zee heeft echter ook enkele grote voordelen en blijft daarom een belangrijke energiebron voor de toekomst.

Een van de grote uitdagingen bij offshore windparken is het verankeren van de turbinemasten in de losse zeebodem. Meestal wordt gekozen voor zware betonnen monopiles of enorme stalen tripods maar steeds meer concepten mikken ook op drijvende turbines.

http://youtu.be/l52K67vyGVA (Embedden is helaas uitgeschakeld).

De suction bucket gebruikt de losse zeegrond juist in zijn voordeel. Een grote holle cilinder met een diameter van 16 m zuigt zich vast in een zelf gecreëerd drijfzand. Zonder al te veel materiaal is zo toch een stevige fundering mogelijk. Het is helaas niet duidelijk of het proces reversibel is. Wellicht is het haalbaar de emmer aan het eind van zijn levensduur weer vol te pompen met lucht om zo de fundering omhoog te halen en drijvend te vervoeren naar een haven voor hergebruik.

Bron: Guardian
ImageCredit: gokoroko @ sxc.hu

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.