SOCCKET: Kickstarter om tegenaan te trappen

Licht voor de derde wereld is een hot item. In de voorbije maanden hebben we al verscheidene oplossingen behandeld voor duurzame leeslampjes in ontwikkelingslanden. Wat begon met een fleslamp voor daglicht onder de golfplaten ging door met de WakaWaka voor in het donker. Mijn persoonlijke favoriet is vooralsnog de GravityLight, vooral omdat hij zo praktisch werkt en zo goedkoop te maken is.

Licht nodig bij je huiswerk? Eerst een potje voetballen!

Wat deze mooie lampjes ook aangaven is dat het helemaal zo lastig niet is om een LED-lampje enkele uren van energie te voorzien. Hoewel er in de tussentijd nog vele even goed bedoelde varianten voorbij kwamen heb ik u daar daarom niet meer mee willen vermoeien.

De SOCCKET is weer iets geheel nieuws, een voetbal met een stopcontact. Tijdens een potje voetballen slingert er binnen in de bal een pendule rond welke een batterijtje oplaad. Wanneer het donker wordt prik je een lampje op de plaats waar je normaal een ventiel verwacht. Vervolgens krijg je drie uur lang licht om aan de wiskunde te werken of een boek te lezen.

Voetballen is net golven, wat energie betreft tenminste

Wanneer ik heel arm was zou ik desondanks nog steeds voor de Gravity Light gaan, on-demand licht en energie heeft gewoon te grote voordelen. In onze eerste wereld echter is de bal veel leuker; hij levert tal van de techno-educatieve kansen en het direct koppelen van een potje voetbal met vrienden aan het gebruik van de smartphone zou de jeugd van tegenwoordig ook zeker geen kwaad doen.

Wat de SOCCKET vooral bijzonder maakt is de lastige vorm van energie die wordt omgezet. Een rollende, stuiterende en vliegende voetbal bevat maar een geringe hoeveelheid sterk van richting variërende energie. Daar een accu mee opladen is knap en als dat zo goedkoop kan dat het in een product voor de derde wereld  kan worden verwerkt is dat mooi nieuws. Voor zover ik kan overzien lijkt het systeem op dat van de Neptune PowerBuoy welke golfenergie omzet in elektriciteit. Wie weet kunnen beide projecten nog wat van elkaar leren.

Bron & ImageCredit: Kickstarter

Thijs ten Brinck

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.