General Electric test samen met ECN zeer efficiënte windturbine

Op het proefveld bij Energieonderzoekscentrum Nederland (ECN) heeft de windenergie divisie van GE een prototype van zijn nieuwe generatie windenergieconverters onthult. De nieuwe windmolen, met een diameter van 120 m, is 25% efficiënter dan de huidige turbines van GE. Vooral bij lagere windsnelheden is de opbrengst hoger.

Meer windenergie, vooral bij lage windsnelheden

De nieuwe windturbine is geïnstalleerd in de Wieringermeer, dicht bij het hoofdkantoor van ECN in Petten. ECN zal als onafhankelijk onderzoeksinstituut voor duurzame energie de mooie claims nauwlettend controleren en hopelijk ook valideren.

Windenergie was een van de eerste vormen van duurzame energie, de beste locaties voor windturbines zijn daarom veelal reeds in gebruik. Het nieuwe turbinetype van General Electric is geoptimaliseerd voor iets minder geschikte locaties, bijvoorbeeld in bossen. Met een hoogte van bijna 140 meter en bladen van 60 meter lang torent de turbine hoog boven de bomen uit.

Windenergie met Industrial Internet en accu-opslag

Het mooie rendement van de windturbine zal windenergie naar verwachting dus op meerdere plaatsen aantrekkelijk maken. General Electric gaat daarnaast de uitdaging aan om windenergie in het algemeen te verbeteren. De nieuwe windmolen is uitgerust met ‘Industrial Internet’, General Electric’s eigen naam voor (in deze toepassing) een Smart Grid.

Met het ‘Industrial Internet’ kunnen windturbines communiceren met andere turbines en met netbeheerders. Met verschillende sensoren die enorm veel data genereren doet GE een goede poging windenergie voorspelbaarder te maken.

Het persbericht rept daarnaast ook over energie-opslag in accu’s. Hoe mooi dat ook zou zijn, deze toepassing lijkt vooralsnog onwaarschijnlijk; windturbines leveren megawatt’s, opslag daarvan in batterijen is nog erg duur. Leuk voor een prototype en voor de aandacht, vermoedelijk niet reëel wanneer de turbine straks in serieproductie gaat.

Bron & ImageCredit: GE

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. 20 mei 2016

    […] van alle grote fabrikanten. En hoewel Nederland zelf geen grote windmolenindustrie heeft, weten grote buitenlandse fabrikanten de testfaciliteiten van Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) goed te […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.