Local warming bij windparken maar geen globale klimaatimpact

Update 14 februari 2014 (Oorspronkelijk gepubliceerd 1 juni 2012):

Anderhalf jaar geleden plaatsten we onderstaand stuk over de impact van windturbineparken op het lokale klimaat. De door de molenwieken veroorzaakte wervelingen mengen de luchtlagen in de directe omgeving. Gemiddeld ligt de temperatuur op het oppervlak in het kielzog van een turbinepark daardoor een klein graadje hoger.

Het vlindereffect van windturbines

Mede vanwege dit effect waren er ook zorgen voor verstrekkender klimaatgevolgen van grootschalige windenergieparken. Als een met zijn vleugels klapperende vlinder volgens de chaostheorie (butterfly effect) duizenden kilometers verderop en maanden later een orkaan kan veroorzaken wat moeten de enorme molenwieken dan wel niet voor rampen tot gevolg hebben, was misschien de gedachte.

Natuurlijk is zo’n ‘vlindereffect’ nooit uit te sluiten, net zo min als het valt te bewijzen. Belangrijke aanmerking daarbij is dat zo’n willekeurige werveling dan hooguit een laatste zetje kan zijn voor iets dat toch al op het punt stond te gebeuren. Nieuw onderzoek van het Franse laboratorium voor klimaat en milieu wetenschap, onlangs gepubliceerd in Nature Communications, geeft in ieder geval aan dat de werkelijke invloed van windturbineparken op het klimaatsysteem gering is, zeker ten opzichte van broeikasgas-emitterende energiecentrales (Phys.org). Toch weer een geruststelling.

//Einde update.

Lokale impact op het klimaat door windenergie

Een Amerikaanse studie naar satellietbeelden toont aan dat de aarde licht opwarmt in het zog van een groep windturbines. De windparken veroorzaken veranderingen in de luchtstromen, turbulentie zorgt er daarbij voor dat vooral in de nacht warme lucht uit hogere luchtlagen neerdaalt en mixt met de afgekoelde lucht op het oppervlak.

Bij het vergelijken van satellietbeelden uit 2003 (voor installatie van de meeste parken) en 2011 bleek de omgeving lokaal gemiddeld 0.65 graden Celsius te zijn opgewarmd ten opzichte van gebieden verder weg van windparken. Een klein en zeer gelokaliseerd effect.

Al met al dus niets om bezorgd over te raken. Wel zeer relevante informatie mochten er net op deze locaties metingen worden gedaan inzake klimaatverandering.

Bron: De Ingenieur (18 mei 2012)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.