Chemergy: CO2-opslag en energiebuffers, combineer die twee!

Naarmate de productie van duurzame energie betaalbaarder wordt, en dus een groter aandeel in de energiemix krijgt, wordt het beheer van het elektriciteitsnetwerk complexer. De wind waait niet noodzakelijkerwijs het hardst op het moment dat de industrie de meeste energie vraagt en min of meer hetzelfde geldt voor de zon. Om de groeiende onbalans te overbruggen wordt er steeds meer naar oplossingen voor energieopslag gekeken. Het omzetten van (tijdelijk) overtollige elektrische energie in chemische energie is daarbij een van de serieuze opties.

//Update 4 december 2013 (Oorspronkelijk gepubliceerd op 1 december 2013):

UT ontvangt ruim miljoen subsidie voor onderzoek naar synthetische brandstoffen

Twee mooie onderzoeksprojecten aan de Universiteit Twente ontvangen een significante subsidie voor werk aan synthetische brandstoffen. Han Gardeniers ontvangt ruim zeven ton voor onderzoek naar fotokatalytische membranen voor de ontleding van water tot waterstof en zuurstof onder invloed van (zon)licht. Leon Lefferts mag een nog iets groter bedrag besteden aan een project rond plasma’s in de productie van brandstoffen uit (onder andere) afgevangen CO2. Leuk, al die aandacht voor CO2-recycling! Zie ook DuurzaamBedrijfsleven.nl.

//einde update.

Labyrinth over duurzame energieopslag

Via Twitter werd ik geattendeerd op een zeer boeiende aflevering van wetenschapsprogramma Labyrinth afgelopen zondag (@ThijsHaanraadts, bedankt!). Deze aflevering, geheel in het teken van CO2-kringlopen, is terug te kijken via uitzendinggemist.nl (en nu ook hieronder).

Power to Gas, kraanwater en CO2 omzetten in aardgas

De eerste helft van de aflevering staat in het teken van Power2Gas, een chemisch proces waarin, met behulp van elektriciteit, water en CO2 reageren tot bijvoorbeeld methaan (aardgas). Het gevormde methaan is vervolgens bruikbaar als autobrandstof, of kan worden toegevoerd in het aardgasnetwerk.

Dat is meteen een van de grote pluspunten van de techniek: waar een accu op een gegeven moment vol is kan een power2gas-station continue blijven produceren. De benodigde chemische installaties zijn nog duur maar gas is zeer goed op grote schaal op te slaan. Zoals in de uitzending ook wordt aangegeven ligt het dus voor de hand te werken naar grote/centrale chemische installaties die energie-overschotten kunnen opvangen.

Power to gas/methanol op kleine schaal

In een mooi toekomstbeeld in De Ingenieur van 22 november 2013 schetst Egbert-Jan Sol echter dat Power2Gas op termijn ook op de schaal van individuele huishoudens rendabel kan worden. De directeur Hightech Systemen en Materialen bij TNO stelt terecht dat zonnepanelen de afgelopen decennia enorm snel goedkoper zijn geworden. Omdat het de verwachting is dat deze ‘leercurve’ nog wel even doorzet is het niet ondenkbaar dat zonnestroom straks (in de middag) in zodanige overvloed beschikbaar is dat een goedkope, en niet perse de meest efficiënte, energieopslagoplossing daarbij het best aansluit.

Sol voorziet een thuisfabriekje dat met water, CO2 en (zonne)stroom vloeibare brandstof (methanol) maakt. Daarop kunnen vervolgens (licht aangepaste) benzineauto’s rijden, het kan worden gebruikt om ruimtes te verwarmen en uiteindelijk kan er, via een brandstofcel of een gasturbine, ook weer elektriciteit mee worden opgewekt. Zo komt het ideaal van de waterstofeconomie langzaamaan weer in beeld. Nu met methanol als veel praktischer energiedrager. Ik zie het wel zitten!

ImageCredit: edmondo @ sxc.hu

Thijs ten Brinck

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. 27 mrt 2016

    […] drie stappen”, zegt Alexander van Ofwegen, directeur Nuon Warmte. Allereerst zet Nuon in een waterstoffabriek water met overtollige elektriciteit om in waterstofgas. Dat reageert vervolgens met stikstof uit de […]

  2. 27 mrt 2016

    […] drie stappen”, zegt Alexander van Ofwegen, directeur Nuon Warmte. Allereerst zet Nuon in een waterstoffabriek water met overtollige elektriciteit om in waterstofgas. Dat reageert vervolgens met stikstof uit de […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.