Watt korte berichten #1

Nieuwsfilter voor de duurzame sector. In deze editie onder andere: efficiëntere motoren, zonne-energierecord en energiepaniek.

Japan zal kerncentrales moeten herstarten

Sinds de Tsunami en de daaropvolgende nucleaire ramp staan alle 50 overgebleven kernreactoren in Japan stil. Hiermee valt 30% van de energieproductie weg en dat lijkt Japan niet te kunnen dragen. Black-outs dreigen en zolang het goed gaat is de energie te duur. Na het verzoek vorige maand om het energieverbruik te matigen wordt nu toch overwogen om twee centrales te herstarten. Lees verder op BBC.co.uk.

Centrales krijgen last van de warmte

Ook in andere delen van de wereld dreigen energietekorten. De afgelopen jaren was er gedurende droge perioden en hittegolven nauwelijks afdoende rivierwater beschikbaar om elektriciteitscentrales te koelen. Onderzoek in opdracht van de EU wijst uit dat deze problemen de komende tijd steeds nijpender zullen worden. Lees verder op Nu.nl

43,5 % rendement voor zonnecel van Sharp

Door verschillende typen cellen te stapelen (triple-junction) en zonlicht te concentreren met een fresnellens komt een zonnecel van Sharp tot een recordefficiëntie van 43.5%. Gangbare PV cellen halen momenteel 15 tot 20 procent van de energie uit het invallende zonlicht. Lees verder op Tweakers.nl.

Warmtewisselaar voor motor

In verbrandingsmotoren komt meer dan de helft van de energie vrij als nutteloze warmte. Een nieuwe vinding gebruikt de afvalwarmte in uitlaatgassen om de motorolie sterk te verwarmen. De warmere olie is veel minder stroperig en geeft dan ook veel minder wrijving. Het systeem bespaart 7% brandstof en zou voor 200 tot 400 dollar zowel in nieuwe als bestaande auto’s kunnen worden toegepast. Lees verder op PopSci.com.

Vloeibaar zout voor betere batterijen

De energiedichtheid van accu’s is nog lang niet zo goed als we graag zouden willen. Met een nieuwe ionische vloeistof als elektrolyt stelt het Amerikaanse Boulder Ionics accu’s veel compacter te kunnen maken. Bij een recente investeringsronde is 4,3 miljoen dollar opgehaald en dat doet vermoeden dat de start-up inderdaad een goede vinding heeft gedaan. Lees verder op Phys.org.

 

Thijs ten Brinck

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.