Eb en vloed redding voor noodlijdende Britse tak Tata Steel?

Alfred T. Palmer, via Wikimedia Public Domain

De Britse grondstoffenmultinational Liberty House Group wil een verlieslatende staalfabriek van concurrent Tata Steel overnemen en ombouwen voor metaalrecycling op duurzame energie.

De Britse hoogovens verliezen wekelijks miljoenen

De Indiase staalgigant Tata Steel, ook eigenaar van de hoogovens in IJmuiden, heeft aangekondigd zijn Britse productietak te verkopen. De concurrentie met Chinese staalfabrikanten en de ingezakte wereldvraag drukken de staalproductie in Groot-Brittannië in de rode cijfers.

Tata’s fabriek in de Welshe kustplaats Port Talbot, waar 4.000 mensen werken, draait dagelijks tot £ 1 mln (€ 1,27 mln) verlies, schrijft het Financieele Dagblad.

Schroot in plaats van erts voor duurzaam staal

Sanjeev Gupta, CEO van Liberty House Group, heeft interesse in de fabriek in Port Talbot. Op deze locatie maakt Tata Steel nu nog staal uit ‘verse’ ijzererts, een proces vergelijkbaar aan de staalproductie in de hoogovens in IJmuiden. Gupta wil de fabriek ombouwen voor het recyclen van schroot tot nieuw staal. In plaats van de hoogovens op steenkool krijgt Port Talbot in deze plannen vlamboogovens op elektriciteit.

Het Nederlandse bedrijf Nedstaal gebruikt dezelfde machines voor metaalrecycling in Alblasserdam (video).

Staal recyclen met getijdenenergie

Recycling van schroot is minder energie-intensief dan de productie van nieuw ruwijzer uit erts. En omdat de vlamboogovens op elektriciteit draaien, is het veel eenvoudiger de productie van het staal te verduurzamen.

Sanjeev Gupta hoopt voor zijn vlamboogovens elektriciteit uit een getijdenenergiecentrale voor de kust van Wales te gebruiken. De Gupta familie investeerde eerder dit jaar £ 10 mln (€ 12,7 mln) in het bedrijf Tidal Lagoon Power, dat werkt aan een getijdenproject van 320 megawatt in de Britse Swansea Bay.

Staal dat is geproduceerd uit gerecycled schroot, heeft per ton slechts een fractie van de klimaatimpact van conventioneel staal uit ijzererts. Zeker als de recyclingfabriek uitsluitend hernieuwbare elektriciteit gebruikt. Kwaliteitsverschil tussen ‘nieuw staal’ en gerecycled staal is er in principe niet.

Bron: BBC, FD, Liberty House / Imagecredit: Alfred T. Palmer, via Wikimedia Public Domain

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. 06 okt 2016

    […] Liberty House kondigde eerder aan de noodlijdende Britse activiteiten van concurrent Tata Steel te willen overnemen, om deze om te bouwen tot staalrecycling op getijdenenergie. De Indiase familie Gupta, eigenaar van […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.