Windturbines uit vorige eeuw draaien stug door tot 2027

Windturbine in Denemarken, via Vestas

Windturbines van Vestas gaan langer mee dan Deense fabrikant zelf had verwacht. Met nieuwe software en aerodynamische upgrades verhoogt Vestas de energie-output van de inmiddels twintig jaar oude windmolens.

Veilig 30 jaar lang energie uit goed onderhouden windmolen

Met het PowerPlus upgradepakket verhoogt Vestas het vermogen zijn V47-windturbines van 660 naar 710 kilowatt. Naar de huidige maatstaven nog steeds een bescheiden output maar indrukwekkend voor een windturbine die al sinds 1997 draait. Zeker gezien het feit dat Vestas ten tijde van de installatie zelf uitging van een levensduur van twintig jaar.

“Dankzij grondige inspecties en de beschikbaarheid van reserveonderdelen kan een deel van de windmolens zelfs tot dertig jaar mee”, zegt Anders Hvashoj, vicepresident service bij Vestas, tegen Windpower Monthly. Onderdeel van upgrade is een nieuwe boordcomputer met veel meer rekenkracht en geavanceerde software, waarmee de Deense fabrikant jaarlijks tot 5 procent meer energie met de oude windmolens produceert. Hvashoj: “Het is voor ons belangrijk dat ook oude windturbines maximale prestaties leveren.”

Optimale luchtstroom over de oude molenwieken

Naast de groei in rekenkracht en de optimalisatie van windalgoritmes heeft Vestas in de afgelopen twee decennia ook veel bijgeleerd over aerodynamica. Met opzetstukken past de Deense fabrikant de turbulentie rond vleugelprofielen van de oude turbinebladen licht aan, met een gunstig effect op de levensduur en energieopbrengst van de windmolen.

De combinatie van de opzetstukken voor de wieken en de nieuwe software maakt dat de, eigenlijk al afgeschreven, turbines nu veilig doordraaien bij windsnelheden tot 28 meter per seconde. Voorheen gingen de molens bij 25 meter per seconde op de rem. Vestas heeft het opwaarderingsprogramma gepresenteerd op de AWEA-windenergiebeurs in de Verenigde Staten. Volgens Windpower Monthly zijn er in de VS 15.000 turbines van het type in bedrijf.

Voor Europese modellen van de Deense windturbinefabrikant was al een upgrade beschikbaar. Ook de Spaanse concurrent Gamesa voorziet zijn oudere windmolens van moderne upgrades, voor eveneens 5 procent extra energieopbrengst per jaar.

Dus, mocht u nog eens een landschapsarchitect met een rommelige visie over windparken treffen, laat hem gerust klagen over het uitzicht maar check wel zijn claims over slijtage en techniek. Windturbines staan zeker niet 75 procent van de tijd stil, zoals landschapsarchitect Han Lörzing in het Nederlands Dagblad beweert. En dat wegroesten duurt dus tot wel 10 jaar langer dan de fabrikanten zelf hadden ingeschat.

Bron: Windpower Monthly, Vestas / Imagecredit: Vestas

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. 15 jun 2016

    […] Lagerwe-kraan is ook inzetbaar voor onderhoudswerkzaamheden of levensduurverlengende vervanging van onderdelen aan de windmolens. De Nederlandse windmolenbouwer verwacht begin 2017 een prototype […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.