Verbeterde klimmende kraan voor windturbines getest in Groningen

Opnieuw relevant: 20 april 2021 | Oorspronkelijk gepubliceerd op: 15 juni 2016
De Nederlandse windturbinefabrikant Lagerwey presenteerde in 2016 een hijskraan voorwindturbines die de turbinemast zelf gebruikt als hijstoren. Het Duitse Enercon, dat Lagerwey in 2018 overnam, heeft de kraan doorontwikkeld. Hij tilt nu onderdelen tot 140 ton, voor turbines met een ashoogte tot 180 meter. De kraan biedt substantiële voordelen tijdens de installatie van windturbines, met name waar werkruimte beperkt is. Hierboven een video met beelden van een recente test in de Eemshaven. Hieronder eerdere berichten over de klimmende kraan.

Vuurproef climbing crane voor windturbines in Eemshaven

Windmolenproducent Lagerwey levert twee van zijn nieuwste generatie windturbines voor een windpark in Groningen. Een van de turbines installeert Lagerwey met zijn innovatieve climbing crane.

Hoogste windmolens van Nederland

Update 3 september 2017: De eerste van de twee nieuwe windturbines in de Eemshaven dient deze weken als klimpaal voor de innovatieve kraan van Lagerwey.

Verankerd aan de mast van deze operationele windturbine, sinds juni 2017 de hoogste van Nederland, test de windturbinebouwer de klim- en hijscapaciteiten van de climbing crane. De volgende test is het vanaf de grond opbouwen van een nieuwe windturbine inclusief modulaire mast, turbinehuis en wieken. Deze demonstratie volgt in oktober dit jaar.

Hieronder het oorspronkelijke bericht van 15 juni 2016:


Nederlandse paalklimmer doorbraak voor dijk-windparken

De Nederlandse windturbinebouwer Lagerwey heeft een hijskraan ontwikkeld die zich vastklampt aan de windturbine, die hij zelf in elkaar zet. Daarmee is de bouw van hoge windturbines ook op smalle bergtoppen of dijken mogelijk.

Goedkoper en sneller bouwen, met minder impact op omgeving

Lagerwey presenteert tijdens de Winddagen in Rotterdam een compacte klimmende hijskraan voor uitdagende windparklocaties. Als een spanrups schuift de innovatieve kraan mee over de mast van een windturbine, terwijl hij torensegmenten en de windmolenwieken omhoog hijst.

Moderne windturbines zijn elk jaar krachtiger, en daarmee ook zwaarder en hoger. De bouwmachines die nodig zijn om de enorme windmolens te bouwen groeien logischerwijs mee. “De hijskranen die zulke projecten aankunnen zijn schaars en duur”, zegt Henk Lagerweij, oprichter van Lagerwey Wind.

De windturbines zelf hebben echter al een robuuste mast en een stevige fundering. Dat bracht Lagerweij op het idee van de paalklimmende kraan. “Met deze kraan hebben we op de grond veel minder ruimte nodig. We rijden hem op drie vrachtwagens naar de bouwlocatie en bouwen hem in een halve dag op. Dat maakt werken met onze klimkraan veel goedkoper dan met de traditionele machines.” 

Lees ook ons interview met Henk Lagerweij, over andere innovaties die windenergie goedkoper en aantrekkelijker maken.


Lagerwey_Prezi_fotoV1-618x1030

Windenergie op complexe locaties

Lagerwey ziet voor zijn nieuwe kraan vooral grote kansen voor kleinere windparken. Op locaties waar maar ruimte is voor een of enkele windturbines drukken de kosten van het vervoer en de opbouw van de kranen extra zwaar op het budget.

Ook maakt de nieuwe hijsmethode de bouw van windmolens op krappe dijken of bergkammen mogelijk. Waar een conventionele hijsmachine 3.000 vierkante meter aan vrije ruimte op de grond nodig heeft, kan de klimkraan al aan de slag met 350 vierkante meter aan de basis van de windmolen. Lagerweij: “Bomen en struiken snoeien in de omgeving van de molen is zo ook veel minder nodig.”

De Lagerwey-kraan is ook inzetbaar voor onderhoud of vervanging van onderdelen aan de windmolens. De Nederlandse windmolenbouwer verwacht begin 2017 een prototype te testen.

Bron: Lagerwey / Imagecredit: Enercon/Lagerwey, via Youtube

Dit vind je misschien ook leuk...

5 reacties

  1. De eerlijkheid gebied te zeggen dat de klimmende kraan die ze in Groningen demonstreerden, te licht is voor de onderdelen van dat type molen
    De kraan was van een oud ontwerp.
    Ze zullen voor de huidige maat windmolens een grotere kranen moeten ontwikkelen.
    Maar het s een mooie en slimme innovatie

  1. 26 jul 2016

    […] een nieuwe fabriek, werkt aan grotere direct drive-windturbines en kwam recent met een baanbrekende paalklimmende kraan die de bouw van hoge turbinetorens eenvoudiger maakt. Wat Ponooc betaalt en hoe groot het […]

  2. 13 jan 2017

    […] 9 megawatt gaat bouwen, is niet geheel duidelijk. Het prototype van 2-B Energy, dat sinds 2015 bij Growind in de Eemshaven op proef draait, heeft een vermogen van 6 megawatt. De basis voor de ‘radicale […]

  3. 20 jun 2017

    […] zomer presenteerde Lagerwey een ‘klimmende kraan‘ waarmee de fabrikant opnieuw bespaart op transportkosten. Deze kraan klampt zich vast […]

  4. 06 feb 2018

    […] windpionier om uit te groeien tot een echte wereldspeler is echter verkeken maar met een innovatieve bouwkraan pakt Lagerwey alsnog […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.