Sportveld levert drinkwater voor een dorp van 30.000 man

TenCate Field in a Box, via Youtube

Composietproducent TenCate uit Almelo speelt zich wereldwijd in de kijker met een innovatief kunstgrasveld. Alles dat nodig is om de Field in a Box waar dan ook ter wereld te realiseren past in een standaard zeecontainer. 

17 miljoen liter drinkwater per jaar

TenCate ziet het container-kunstgrasveld als een maatschappelijk verantwoorde exporttopper. De hightech textielproducent verwacht op middellange termijn elke week een Field in a Box te verschepen.

In de basisversie bevat de zeecontainer kunstgras voor een veld van 40 bij 20 meter, materialen voor een vlakke, stevige ondergrond, LED-veldverlichting van Philips (op zonne-energie) en hekwerk van Heras. De container zelf is met meegeleverde kozijnen en deuren om te bouwen tot kantine of klaslokaal.

“Zo wordt het een multifunctioneel gemeenschapscentrum”, zegt Hein Heerink, bedenker van Field in a box, tegen Tubantia. Afhankelijk van uitvoering en logistiek kost het concept € 100.000 tot € 150.000. De eerste containervelden liggen in Madrid en Zuid-Afrika, in India is een veld in aanbouw en in de VS heeft TenCate drie opdrachten binnen.

Recyclebaar kunstgras zuivert water in Afrika en India

Samen met membraanspecialist Pentair X-Flow uit Enschede heeft TenCate het GreenSource drinkwatersysteem ontwikkeld. Hierin vangt het sportveld regenwater op en maakt membraantechnologie er veilig drinkwater van. Heerink: “De capaciteit is op jaarbasis 17 miljoen liter.” De velden in Zuid-Afrika en India zijn voorzien van deze extra functie en produceren volgens Heerink genoeg om 30.000 personen van water te voorzien.

Sportbonden van over de hele wereld en multinationals als Coca-Cola tonen interesse in het containerconcept. Het systeem is geschikt voor opkomende economieën maar biedt ook in de westerse wereld kansen om snel sportfaciliteiten uit te rollen. Het concept is tegelijkertijd een mooie showcase voor verschillende duurzame innovaties van TenCate. De Field in a Box maakt gebruik van het 3D-gewoven kunstgras (bekend van Heracles) dat bestaat uit slechts een type plastic. Het is daarmee eenvoudig en volledig recyclebaar. TenCate-geotextiel maakt zware graafmachines overbodig en vormt met behulp van lokaal ingezameld rubber en afvalplastic een stabiele basis voor het veld. De meegeleverde omheining tot slot is door sponsors te bedrukken met de energie- en waterbesparende digitale textielprinter van TenCate.

Bron: Tubantia/De Ondernemer, TenCate / Imagecredit: TenCate, via Youtube (thumbnail)

Thijs ten Brinck

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.