Circulaire Economie: 10 veelbelovende Nederlandse innovaties

DerHexer, via Wikimedia Creative Commons

Economische groei en duurzaamheid botsen vaak maar staan elkaar absoluut niet in de weg. Circulair consumeren zonder verspillen bespaart energie, materialen, milieuvervuiling en geld. Tien voorbeelden van Nederlandse startups en MKB.

Het leeuwendeel van de wereldwijde milieuvervuiling en CO2-uitstoot is toe te schrijven aan dingen die we maken en voedsel dat we eten. Tegelijkertijd gaat in elke waardeketen energie, grondstof en kapitaal verloren aan verspilling. Over deze ongemakkelijke waarheid wordt al jaren geluld maar qua daden in de transitie van een lineaire naar een circulaire economie schiet het nog niet op.

Consultancybureau Accenture en nieuwsplatform Duurzaambedrijfsleven speurden in de top van het bedrijfsleven naar circulaire verdienmodellen die al wel geïmplementeerd zijn (zie kader). Tegelijkertijd organiseert Accenture ook de Innovation Awards, waarbinnen Circular Economy een hoofdrol speelt. Wij klikten door de deelnemers en pikken er tien aansprekende concepten uit.

Circular Economy Index NL
Accenture, DuurzaamBedrijfsleven, MVO Nederland en Circle Economy NL enquêteerden 50 Nederlandse bedrijven over circulaire strategie, ketensamenwerking en afvalbeheer. De resultaten zijn verwerkt in het rapport From rhetoric to reality, dat o.a. interviews met Philips, Prorail en Van Gansewinkel bevat.
Let op: Dit is een selectie door WattisDuurzaam, niet door de jury van de Accenture Innovation Awards. Inschrijven voor deze innovatiecompetitie is bovendien nog mogelijk; tot 31 juli 2016.

1. Ioniqa – 100 procent recycling van frisdrankflessen

De Eindhovense startup Ioniqa Technologies heeft een chemisch proces ontwikkeld waarmee PET-plastic volledig herbruikbaar is. Met magnetische nanodeeltjes filtert Ioniqa alle kleurstof en andere vervuiling uit de grondstof, waarna deze dezelfde kwaliteit heeft als ‘ vers’ plastic gemaakt uit aardolie. In Plant One Rotterdam schaalt de spinoff van de TU Eindhoven zijn vernieuwende recyclingproces op.

2. Protix – Duurzame dierlijke voeding voor legkippen

In het algemeen is een vegetarisch dieet milieuvriendelijker dan consumptie van vlees maar voor kippen ligt dat genuanceerder. Protix uit Dongen maakt kippenvoer op basis van insecten. Deze zijn gekweekt op voedselresten en daarmee voor de pluimveehouderij een verantwoord alternatief voor geïmporteerde soja. Eieren van de insectenetende kippen liggen onder het merk ‘Oerei‘ in de supermarkt.

3. Plastic Road – Waterberging in wegen van gerecycled plastic

KWS Infra, onderdeel van bouwconcern VolkerWessels, heeft een modulair en duurzaam concept ontwikkeld voor de wegenbouw. In plaats van asfalt of beton gebruikt KWS plasticafval als grondstof voor wegen. Het infrabedrijf produceert de lichtgewicht plastic elementen in de fabriek en heeft op locatie minder zwaar materieel nodig. De holle elementen dienen bovendien als waterbuffer bij stortbuien.

4. Boatsters – AirBnB voor boten over de hele wereld

De Amsterdamse startup Boatsters heeft een deelmarktplaats voor plezierjachten en sloepen ontwikkeld. Waar de gemiddelde auto al het grootste deel van zijn bruikbare leven stilstaat, geldt dat voor een recreatieschip nog meer. Via Boatsters worden bestaande boten beter benut en zijn er minder nieuwe boten nodig. Dankzij een deal met Delta Lloyd kunnen particulieren hun boot met verzekering te verhuren.

5. De Verspillingsfabriek – Voedsel gered van de afvalbak

Rond ‘lelijke groenten’ is inmiddels een heel marketingcircus opgezet. De bewustwording over voedselverspilling neemt daarmee toe maar naast de knuffelgroentes zijn er nog veel reststromen echt lastig te vermarkten. Snijresten bijvoorbeeld, of overrijpe versproducten. Cateraar Hutten verwerkt deze stromen in zijn Verspillingsfabriek op grote schaal tot soepen en sauzen en zet ze opnieuw weg in de supermarkt.

6. Hamwells & Upfall – Comfortabel en milieuvriendelijk douchen

De startups Hamwells en Upfall Shower doen precies hetzelfde en dat doen ze, afgaande op de eerste indruk, even goed. Daarom een duonotering. Beide concepten claimen een enorme besparing in het water- en energieverbruik van douchen, terwijl het comfort verbeterd. Dat kan door direct hergebruik van het douchewater. Dankzij filters en desinfectie met UV-lampen sta je tot zeven keer onder dezelfde druppel.

7. Onora – Cradle to cradle to grave in bioplastic

De startup Onora uit Den Bosch produceert uitvaartkisten uit biologisch afbreekbaar plastic. Nu zijn de meeste conventionele kisten van hout en daarmee ook grotendeels biobased maar voor het alternatief van Onora zijn geen giftige lakken, lijmen en niet afbreekbare bevestigingsmaterialen nodig. Bovendien is de vernieuwende grafkist volgens Onora het grootste product van bioplastic dat ooit is geproduceerd.

8. Kartent – Duurzame festivaltent voor eenmalig gebruik

Festivalgangers gebruiken goedkope tentjes vaak als wegwerptent terwijl ze daar niet voor zijn ontworpen. Het alternatief van Kartent is een slaapplek van karton die je zonder wroeging kunt achter laten. Tenten die nog een keer meekunnen, zet Kartent bij een volgend feestje neer. De rest gaat in zijn geheel bij het oudpapier. Kartongigant SmurfitKappa regelt de productie en de Kartent is al te boeken op verschillende festivals.

9. Lena – Bibliotheek voor mode in Amsterdam

De kledingindustrie is berucht om zijn milieuvervuiling en slechte werkomstandigheden. Lena The Fashion Library biedt daarom abonnementen op haar ‘oneindige kledingkast’. Daarmee gaat de startup verspilling in de mode-industrie tegen en kunnen de leden van de kledingbieb ‘ontspullen’. Lena richt zich vanuit haar vestiging in Amsterdam vooralsnog alleen op vrouwen.

10. Hydrowashr – Schone handen met microdruppels

Startup Hydrowashr uit Leeuwarden belooft schone én droge handen met slechts 10 milliliter water per toiletbezoek. Het apparaat van de startup sproeit minuscule druppels water op de handen en blaast deze daarna droog. Zeep en papieren droogdoekjes zijn zo niet meer nodig en ten opzichte van kranen + jetdrogers scheelt de Hydrowashr veel waterverbruik en schoonmaakwerk.

Imagecredit: DerHexer, via Wikimedia Creative Commons (Cropped)

Thijs ten Brinck

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

  1. 20 jul 2016

    […] recyclinginnovatie van Ioniqa en de bio-uitvaartkisten van Onora pakten we toevallig gisteren al mee in ons overzicht van […]

  2. 26 jul 2016

    […] week kozen we uit de inschrijvingen in de categorie Circulaire Economie zelf al 10 topkandidaten. Als het niveau en cleantech-aandeel bij de thema’s Fair Food, Perfect Cities, Clean & […]

  3. 14 sep 2016

    […] de finale van de Postcodelottery Greenchallenge tegen vier concurrenten, waaronder het Eindhovense Ioniqa Technologies. Dat Physee innoveert met een component dat in elk gebouw terugkomt gaf voor de jury de […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.