Hectische maand, Indian style

Voor zijn afstudeeronderzoek werkt Sustainable Energy Technology student Sander Veltkamp aan een biomassaproject in India. Via Wattisduurzaam houdt hij ons op de hoogte van de vorderingen.

Beste allen,

Tot mijn schaamte zie ik dat het alweer een maand geleden is sinds ik mijn laatste berichtje heb gepost, terwijl ik nog zo had belooft dit elke week te doen. Ik zal dus proberen kort en bondig uit te leggen wat er de afgelopen maand is gebeurd.
De eerste twee weken van juli stonden geheel en al in het teken van mijn trip naar Delhi om aldaar bij de roestvrijstale werkplaats mijn apparaat op te halen, dat apparaat waar ik de afgelopen drie maanden aan heb besteed om te ontwerpen. Door insiders ook wel ‘de distillatiekolom’ genoemd. Toen ik daar met mijn begeleider, na anderhalve dag treinen, aankwam zag het er allemaal goed uit en leek er niet veel meer aan te moeten gebeuren. Dit bleek de volgende dag helaas niet het geval. Alle details uit mijn ontwerp waren nog niet uitgewerkt, omdat de bouwer het wel een goed idee vond om daarmee te wachten tot wij er waren. Daarnaast bleek dat hij ook nog wat ‘connectors’ uit mijn ontwerp naar eigen inzicht had aangepast, omdat hij vond dat mijn ontwerp vanuit een constructie-perspectief veel te lastig was en hij een simpeler ontwerp daarom beter vond. Het resultaat: kleine ruzietjes en meningsverschillen met de bouwer over lekkende connectors. Heel veel frustraties dus in die twee weken (die eigenlijk maar 5 dagen zouden zijn). Maargoed, het stukje klagen is bij dezen weer klaar, het resultaat is uiteindelijk best goed geworden….

Als eerste van de foto’s de grote wachtrijen bij de metro in Delhi, die wij elke dag op en neer moesten nemen, in de spits. Daarnaast de lichamelijke status van zowel mijn begeleider als ik na elke dag 10 uur op die werkplaats te hebben gewerkt en dan rechts het resultaat van ons bloed, zweet en frustratie: mijn distillatiekolom en ik!
Toen we terugkwamen uit Delhi had ik nog 4 stressvolle dagen op mijn plekkie hier (in Berhampur) te gaan waarna ik weer naar Delhi zou afreizen om aldaar Saskia op te halen voor een kleine vakantie van een week, deze keer ging ik gelukkig met het vliegtuig…! We hebben op onze korte trip toch nog heel veel kunnen zien en hebben de volgende plaatsen aangedaan: Delhi (wat een drukte!), Jaipur (mooie paleizen en slangenbezweerders), Agra (Taj Mahal), Varanasi (openbare crematies!) en dan via Calcutta (Klein bezoekje bij Emily Feher) weer terug naar het mooie Berhampur. Twee onderstaande foto’s zullen waarschijnlijk wel het meeste bijblijven, dus daar wil ik jullie graag deelgenoot van maken.

Links zien jullie de prachtige Taj Mahal, uit pure liefde voor zijn overleden vrouw geconstrueerd door de grote Moghul Keizer, Sjah Jahan. En links een lachende Saskia op de voorgrond van een openbare crematie aan de Ganges in Varanasi. Er zijn nog veel meer (en veel betere foto’s gemaakt dan deze), maar die krijgen jullie later nog wel te zien. Korte samenvatting van de trip: het blijft een extreem bijzonder land, met ongelooflijke tegenstellingen, prachtige plekken, vreemde plekken en ronduit smerige plekken. Ik zal iedereen aanraden om er een keer heen te gaan!

Hierbij moet ik het laten voor nu. Volgende weer een nieuwe berichtje! (Beloofd!)

Met de allervriendlijkste groeten vanuit ‘Incredible India’,
Sander

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Marijke, Dirk en Floris schreef:

    He Sander,

    Leuk om je/jullie verhaal te lezen. We hopen dat jullie hebben genoten van de tijd samen.
    We denken veel aan je! Succes met je project en tot snel.

    Marijke Dirk en Floris

  2. arjanne schreef:

    He Sander,

    Goed bezig joh! Wat een land he. Ben benieuwd naar de rest van de verhalen en ook die van Saskia natuurlijk. Stroomuitval, hitte en droogte, en dan toch nog je werk doen en rondreizen…. Knap hoor.

    Veel succes daar en goed op jezelf passen.

    groetjes, arjanne

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.