Gas to Wire: Offshore wind en drijvende gasturbines gaan hand in hand

Offshore windparken worden via onderzeese hoogspanningskabels aangesloten op het elektriciteitsnet op de wal. Meestal is er in deze kabels wel wat capaciteit over, zeker als de wind gaat liggen. Het Noorse Sevan Marine ziet hierin kansen voor kleine drijvende gascentrales.

Centraal Europees hoogspanningsnet voor offshore wind

Windfarms worden tot nu toe ieder voor zich aangesloten op elektriciteitsnetten. Bij offshore windparken, die steeds verder uit de kust worden aangelegd is dit een groeiende kostenpost. Nederland en 9 andere Europese landen tekenden daarom in 2009 het North Seas Countries Offshore Grid Initiative teneinde synergie voordelen te behalen in de aansluiting van windparken op de nationale energienetten.

Kleine offshore gasvelden rendabel exploiteren

In de Noordzee bevinden zich een groot aantal kleine gasvelden welke te klein zijn om complete pijpleidingen voor aan te leggen. Met drijvende elektriciteitscentrales is dit gas mogelijk wel rendabel te exploiteren. Een versleepbaar platform met een gasturbine kan, direct aangesloten op een nabije hoogspanningskabel, van gasbel naar gasbel verplaatst worden. Sevan Marine heeft een platform ontwikkeld dat zeer stabiel in de golven blijft liggen, belangrijk voor de koppeling met gas aanvoer.

Wind en gas combineren voor continue elektriciteitsproductie

Gascentrales op land springen nu al bij als de wind gaat liggen, drijvende gasturbines kunnen dat direct ter hoogte van de windparken doen. Zo worden de hoogspanningskabels beter benut en dus eerder terugverdiend. Tevens wordt de levering zekerder en dus waardevoller.   Gasturbines zijn niet direct duurzaam maar kunnen de financiële plaatjes en daarmee de uitrol van offshore windparken wellicht wat aantrekkelijker maken.

Bron: Sevan Marine

Thijs ten Brinck

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.