Groendaken: Dringend verzoek betreffende moesdaktuinen

//Update 10 november 2014 (Oorspronkelijk gepubliceerd op 1 mei 2014):

Het Nederlands Normalisatie-instituut (NEN) attendeerde ons op het volgende;

De onlangs opgerichte normcommissie ‘Begroeide Daken’ die als doel heeft een norm te ontwikkelen voor prestatie-eisen, functionele eisen en toetsingsmethoden van bouwwerkbegroeiing merkt op dat het noodzakelijk is eventueel op het dak groeiende wortelen af te dekken.

De oproep is van kracht voor de periode 15 november 2014 tot en met 6 december 2014. Meer informatie via NEN.nl.

//Einde update.

Sprookjesachtige bestrijding van verschillende milieuproblemen

Planten op het dak? Onkruid, zou je zeggen. Snel een dakdekker erop zetten, want voordat je het weet lekt het aan alle kanten. Niets is minder waar. Het zogenaamde ‘groendak’ is het afgelopen decennium sterk toegenomen in populariteit, vooral in Duitsland. Het idee van begroeiing op het dak van een woning is niet nieuw; weinig meer dan een eeuw geleden woonden veel Nederlanders op het platteland immers nog in plaggenhutten. Het groendak combineert echter het comfort van een gewone woning met de duurzame voordelen van dakbegroeiing.

Dit is een bijdrage van gastblogger Fokke – waarvoor onze hartelijke dank! Hebt u zelf zin ook eens een stuk voor Wattisduurzaam.nl te schrijven? U bent van harte welkom, kijk hier voor de mogelijkheden!

De Hobbit

Een groendak is een normaal dak, met een toegevoegde aardelaag en beplanting. Dit zijn voornamelijk vetplanten of mossen. Het resultaat is een haast sprookjesachtig dak dat in de Hobbit thuis hoort, met onverwachte voordelen. Het meest voor de hand liggende voordeel van een groen dak is dat het natuurlijk schoon kan creëren in een omgeving waar anderzijds weinig groeit, zoals midden in de stad. Het groendak kan een thuis bieden aan vogels en insecten, en voorziet de omgeving van extra geuren en kleuren.

Luchtfilter

Planten op het dak kunnen een huis niet alleen een natuurlijke schoonheid bieden, maar leveren een dak ook tal van schone en duurzame voordelen.  Daarnaast fungeert het groendak tegelijkertijd als een soort luchtfilter. De beplanting vangt rondvliegende (fijn)stofdeeltjes en pollen op, maar zorgt ook dat meer regenwater wordt opgenomen zodat de riolering minder belast wordt.

Isolering

‘Dit is allemaal leuk en aardig voor de buitenwereld, maar wat heeft mijn huis eraan?’ zul je je misschien afvragen. Een groendak is echter niet alleen een leuk uitzicht of een community service. Het zorgt ervoor dat een huis veel beter geïsoleerd is, wat het energieverbruik van een woning met 23% kan verminderen. Ook wordt een ‘gewoon’ dak doorgaans blootgesteld aan zon en regen, wat een schadelijke uitwerking kan hebben op het dak. Aangezien het groendak zowel zon als regen opvangt voordat het het werkelijke dak kan bereiken, gaat het dak veel langer mee.

Helaas houdt het sprookje op als je er het geld niet voor hebt. De aanleg van een groendak is zeker twee keer zo duur als de bouw van een gewoon dak. Bovendien belast de begroeiing de structuur van het gebouw, waardoor niet ieder huis geschikt is voor een groendak.

Bron: HowStuffWorks, Roofing Compare / ImageCredit: Hills22 @ sxc.hu

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.