Isoleren met natuurlijke isolatiematerialen

Midden in de zomer zal isolatie niet je grootste zorg zijn maar het dak kan je het beste repareren als de zon schijnt. Een goede isolatie bespaart in Nederland vooral energie in de winter maar helpt ook op deze warme dagen de ergste hitte buiten te houden.

Isoleren kan met allerhande materialen, sommige milieuvriendelijker dan andere. Hier bespreken we de voor- en nadelen van enkele duurzame isolatiemogelijkheden.

Dit is een gastblog van Julian Beukers. Ook interesse in het schrijven van een gastblog voor WattisDuurzaam.nl? Neem contact met ons op!

Vlaswol; licht maar stevig

Vlaswol is een licht maar stevig materiaal dat als reststof overblijft bij de productie van linnen. Vlaswol is een herwinbare grondstof die biologisch afbreekbaar is. Bovendien is de productie van de wol milieuvriendelijk, aangezien er weinig tot geen bestrijdingsmiddelen nodig zijn. Doordat vlasvezels van nature vochtregulerend zijn is de kans op schimmel erg klein. Dit heeft een positief effect op het binnenklimaat. De dekens van vlaswol zijn makkelijk te plaatsen in onder andere daken, vloeren, plafonds en wanden.

Hennep; 100% natuurlijk

Hennep is een snel groeiende plant, die zeer geschikt is voor het isoleren van een woning. Door de snelle groei van de plant zijn er geen bestrijdingsmiddelen nodig, hierdoor is de productie van hennep honderd procent natuurlijk. Bovendien zuivert hennep lucht door grote hoeveelheden CO2 om te zetten tijdens de groei. Zo bespaart het materiaal tijdens de productie al CO2. Hennep is verkrijgbaar in rollen of platen, hierdoor is het toepasbaar als gevel-, dak- en wandisolatie. Houd er hierbij rekening mee dat hennep kwetsbaar is voor vocht.

Schapenwol; een dierlijk isolatiemateriaal

Schapenwol is een dierlijk isolatiemateriaal dat voor honderd procent bestaat uit schapenwol. De wol kan tot 30% van zijn gewicht aan water absorberen, hierdoor is het materiaal uitermate geschikt voor vochtige plekken. Overigens is het materiaal makkelijk te verwerken en eigenlijk voor alle soorten isolatie toepasbaar.

Gerecycled katoen als isolatiemateriaal

Aangezien veel kleding op een afvalberg verdwijnt is hergebruik van dit materiaal zeer duurzaam. De kleding wordt verwerkt tot een isolatiedeken. De dekens zijn makkelijk te snijden, dit maakt het werken een stuk eenvoudiger. De dekens van katoen zijn geschikt voor muur-, vloer- en dakisolatie. Ondanks dat de dekens bijna overal toepasbaar zijn, is het niet aan te raden om het materiaal te gebruiken op vochtige locaties.

Schelpen; geschikt voor vochtige plekken

Als u last heeft van vocht in de kruipruimte dan zijn schelpen een ideale oplossing. Voordeel van schelpen is dat ze, in tegenstelling tot andere materialen, uitermate geschikt zijn voor vochtige plekken. Een laag schelpen zorgt voor stilstaande lucht. Doordat de schelpen geen vocht doorlaten, verbetert de luchtvochtigheid in huis. Het gevolg hiervan is dat dit een oplossing is tegen pissebedden, zilvervisjes en vliegjes.

Isoleren met papiervlokken

Cellulose krijg je door oud papier te vermalen tot vlokken. Bij de productie van cellulose is weinig energie nodig en de vlokken zijn eenvoudig op moeilijk bereikbare plekken te gebruiken. Let wel op dat de vlokken niet op vochtige plekken worden gebruikt.

Isoleren met zeewier

Neptutherm is de naam van een nieuwe innovatie op het gebied van natuurlijke isolatiematerialen. Het materiaal wordt gemaakt van zeewier dat op het strand aanspoelt. Voor de productie van neptutherm zijn geen toevoegingen nodig. De vochtregulering van neptutherm is zeer goed en daarom is het geschikt voor vochtige plekken.

Bijdrage aan een duurzame wereld

Goed isoleren draagt bij aan het wooncomfort en een lagere energierekening, hoe dan ook goed om te doen dus. De hoogte van de isolatiewaarde is afhankelijk van de dikte of hoeveelheid van de materialen. Over het algemeen hebben alle bovenstaande materialen een hoge isolatiewaarde, veelal vergelijkbaar met synthetische alternatieven.

Imagecredit: mattguddat  @ sxc.hu

Bron: www.isolatie-weetjes.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.