Schotse primeur voor enorme tweewiekmolens uit Hengelo

2-B Energy prototype, via Growind

Update: Het Hengelose 2-B Energy installeert twee van zijn innovatieve windmolens voor de Schotse kust in het Forthwind Offshore Wind Demonstration Project. De Schotse overheid heeft 2-B Energy het groene licht gegeven. 

Tot 9 megawatt per windmolen

Update 13 januari 2017: De Schotse licentie geeft 2-B Energy het recht om twee windturbines te bouwen, 1,5 kilometer uit de kust in de baai bij Edinburgh. Het project krijgt maximaal 18 megawatt aan vermogen.

Of het Hengelose bedrijf daadwerkelijk offshore windturbines van 9 megawatt gaat bouwen, is niet geheel duidelijk. Het prototype van 2-B Energy, dat sinds 2015 bij Growind in de Eemshaven op proef draait, heeft een vermogen van 6 megawatt. De basis voor de ‘radicale vernieuwing’ van 2-B is het besparen op componenten, materiaal- en onderhoudskosten en het optimaliseren van de levensduur en energieopbrengst.

“Zo hebben we maar twee bladen op onze turbine, in plaats van drie”, zegt Herbert Peels, CEO van 2-B Energy, in gesprek met investeerder PPM Oost. “Dat scheelt niet alleen letterlijk een blad, maar ook een hoop andere techniek en onderdelen.” Dat maakt het vervolgens mogelijk om de mast van de windmolen lichter uit te voeren. Tweede voordeel van het concept met slechts twee wieken is dat helikopters met onderhoudspersoneel direct bovenop de windturbine kunnen landen. Dat kan tot een windsnelheid van 25 meter per seconde en maakt inspectie en reparatie van de offshore windturbines goedkoper.

In 2014 sprak Peels van een kostenreductie van 40 procent op de eindprijs van zeewindstroom. Sindsdien heeft de concurrentie niet stilgezeten: Die veertig procent is met conventionele, driebladige windturbines inmiddels ook behaald. Dat doet echter niets af aan de door 2-B Energy geclaimde voordelen.

Het oorspronkelijke bericht van 18 maart 2014 hieronder:


Nieuwe kansen voor downwind windturbines van 2-B Energy

Een consortium met Shell, het Franse Truffle Capital en Participatiemaatschappij Oost (PPM Oost) steekt € 25 mln in de doorontwikkeling van een windturbine met twee in plaats van drie wieken.

Prototypes in Eemshaven en Schotse zee

De innovatieve windturbine van het Hengelose bedrijf 2-B Energy stond twee jaar terug al in de planning bij het offshore windpark Luchterduinen. Hiervoor kwam destijds niet voldoende subsidie vrij, waarop ontwikkelaar Eneco afzag van een pilot met de nieuwe downwind-turbines.

Hernieuwde interesse uit Schotland maakt nu dat de innovatie uit Overijssel alsnog van de grond komt. PPM Oost (participatiemaatschappij van de provincies Overijssel en Gelderland), olieconcern Shell en durfinvesteerder Truffle Capital voorzien de Hengelose startup van groeigeld.

Offshore windturbines groter en makkelijker te onderhouden

De vernieuwing van 2-B Energy zit hem in de plaatsing van de turbinebladen. Normaal staan deze ‘in de wind’, met de generator en de turbinemast erachter. Bij 2-B Energy hangen de bladen aan de achterkant. Bij stevige wind buigen de wieken altijd door. Bij normale windturbines dus naar de turbine mast toe, in het downwind-concept juist van de toren af. Dit maakt dat de bladen langer kunnen zijn zonder extra materiaal om de stijfheid te waarborgen. Zo bestrijkt de turbine een groter oppervlak, vangt hij meer wind en produceert hij meer bruikbare elektriciteit.

Een tweede noviteit is de constructie met twee in plaats van de gebruikelijke drie turbinebladen. Wanneer deze twee bladen in horizontale toestand worden vastgezet ontstaat een vrije aanvliegroute voor helikopters. In geval van een storing kunnen er daarom direct monteurs ingevlogen worden. Een groot voordeel, zeker voor offshore windturbines die per schip vaak lastig bereikbaar zijn.

Een tweetal downwind turbines uit Hengelo zal in 2016 voor de Schotse kust worden geïnstalleerd, mede gefinancierd door de Britse overheid. Voor het zover is, test 2-B Energy de turbine eerst op land.

Bron: Tubantia, 2-B Energy, Offshorewind.biz / ImageCredit: Growind, via Twitter

Thijs ten Brinck

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.