Plant-e: Duurzame elektriciteit uit levende planten

De start-up Plant-e (op z’n Engels) ziet levende planten als brandstofcel en werkt aan een methode om energie te oogsten uit het groeien van de planten. De planten ondervinden geen hinder van de technologie.

Update 10 juni 2013 (Oorspronkelijk gepubliceerd op 3 januari 2013):
PLANT-E Wint duurzame innovatorpitch 2013 (Breeam.nl, 6 juni 2013). Met een pitch voor groene (levende) muren en daken die elektriciteit opwekken heeft Plant-e tijdens vastgoedbeurs PROVADA een mooie cheque gewonnen.

De verwachting is dat er met het Plant-e systeem 10 tot 25 kilowattuur per jaar kan worden opgewekt. Veel is het niet – je ’tankt’ er net een elektrische auto mee vol, maar leuk is het zeker wel. Zeer innovatief ook, en als er voor deze kleine beetjes ook weinig geïnvesteerd moet worden zit er wellicht alsnog een businesscase in. Wordt vervolgd.

PlantPower uit Wageningen

Planten zetten via fotosynthese CO2 en water om in onder andere suikers.  De meeste planten produceren meer suiker dan ze verbruiken, het overschot staan ze via de wortels af. Bacteriën in de bodem breken het materiaal weer af en hierbij ontstaan vrije protonen en elektronen.

Aan de oppervlakte reageren de protonen met zuurstof tot water, hier worden ook de vrije elektronen weer opgenomen. In de basis precies hetzelfde principe dat fuelcells mogelijk maakt. Net als in een brandstofcel leidt de spin-off van de Universiteit Wageningen de elektronen om via elektroden en een extern circuit. De stroom die zo gaat lopen is nuttig te gebruiken.

Lage maar betrouwbare energie-opbrengst

Om de bodem niet te vervuilen worden (inerte) koolstofelektroden toegepast. Op dit moment wordt per vierkante meter 0.4 Watt opgewekt, Plant-e verwacht dit te kunnen verbeteren tot een ruime 3 Watt.

Niets vergeleken met de ± 150 Wattpiek/m2 van een zonnepaneel natuurlijk, maar een belangrijk verschil is dat een plant dit vermogen continu kan leveren. Daarbij blijft de oppervlakte ook beschikbaar voor de productie van voedsel of biomassa. Enige voorwaarde is dat de grond goed nat is en blijft.

Hoe de elektrode er precies uitziet is onduidelijk. Wanneer het een complex nanoverhaal wordt, is het de schamele 3 Watt de moeite nauwelijks waard. Zeker niet als het de oogst in de weg zit. Mocht het simpeler liggen dan is de opgewekte energie een mooie bonus voor de landbouw.

Wellicht is het mogelijk een stok (of een aantal stokken) met twee elektroden op verschillende dieptes de grond in te slaan en daarmee bijvoorbeeld je telefoon op te laden. De een setje PowerPeg tentharingen zou een leuke kampeergadget zijn. 😉

Bron: Wageningen UR
ImageCredit: ischerer @ sxc.hu

Thijs ten Brinck

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.