Update: Zonnesector klaar met subsidie én stunts

De wispelturigheid inzake subsidies heeft de ontwikkeling van zonne-energie eerder tegengewerkt dan geholpen. Dat vindt de sector althans zelf. De belastingvoordelen die in het ‘Lente akkoord’ zijn bedongen worden gek genoeg dan ook met tegenzin ontvangen.

Update 17 december 2013 (Oorspronkelijk gepubliceerd op 25 mei 2012):

Zonnepanelenbranche wil af van prijsstunts

Holland Solar, de branchevereniging voor installateurs actief in de zonne-energiesector, roert zich. Nadat de sector zich eerder uitsprak tegen het wispelturige subsidiebeleid in Nederland (liever géén subsidie dan korte vraagpieken en daaropvolgend instorten van de markt als een subsidiepotje leeg is) klinkt nu de noodklok over de veelheid aan collectieve inkoopacties en andere prijsstunts met zonnepanelen (NOS).

De acties hebben zeker een rol gehad in het aanwakkeren van de vraag maar hebben nu helaas als bij effect dat kleinere spelers niet meer mee kunnen komen. Niet alleen omdat de kwantumkorting de prijs van een PV-installatie drukt maar meer nog vanwege de eisen die aan meedingende installateurs worden gesteld. Bij de meest succesvolle acties moeten installateurs bevoordeeld landelijk kunnen leveren, geen optie voor kleine partijen.

Volgens Holland Solar is het tijd dat de gemeentes en verenigingen hun focus verleggen naar het adviseren over zonnepanelen en de geïnteresseerden niet meer het gehele proces uit handen nemen. Alleen dan blijven er als de groei aanhoudt genoeg spelers over om straks iedereen van duurzame zonnestroom te voorzien.

//Einde update

Wispelturig subsidiebeleid zonne-energie doet meer kwaad dan goed

Inderdaad lijkt de populariteit van zonnepanelen onder het rechtse beleid van het gevallen kabinet alleen maar gegroeid, al zijn de panelen zelf natuurlijk ook sterk goedkoper geworden. Vast staat in ieder geval dat de subsidieregelingen altijd overboekt raakten en dat de consument vervolgens (zoals een Nederlander betaamd) geduldig wachtte op het volgende potje met geld. De verkoop van panelen lag daarom tussen de potjes door nagenoeg stil.

Op Solar Future NL, een congres georganiseerd door de Nederlandse zonne-energie sector, werd de BTW-verlaging naar 6% op zonnepanelen dan ook met scepsis ontvangen. De angst leeft dat de komende verkiezingen wederom tot ander beleid zullen leiden; liever geen stimulering dan onduidelijke en onvoorspelbare stimulering.

Bron: Trouw.nl

Thijs ten Brinck

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.