Innovation Awards voor Solarus, Ioniqa en Delft Hyperloop

Duurzaamheid is maar in één categorie echt verplicht maar blijkt elk jaar belangrijk om een Accenture Innovation Award binnen te slepen. Een overzicht van de winnende startups met de focus op energie, mobiliteit en circulariteit.

PET-recycling en PVT-zonnepanelen winnen jubileumeditie

Op een groot event in Utrecht heeft Accenture zijn jaarlijkse innovatiepijzen uitgereikt. Het was alweer de tiende keer dat de adviesmultinational de wedstrijd organiseerde. Cleantech stond in de schijnwerpers, op de innovatiemarkt, bij expertsessies en tijdens de pitches van de finalisten.

Winnaar Clean & Affordable Energy: Solarus Sunpower

Solarus Sunpower uit Venlo produceert hybride zonnepanelen die 70 procent van de energie in zonlicht omzetten in elektriciteit en warmte. De opbrengst van de photovoltaic-thermal (PVT)-panelen is precies afgestemd op de behoefte van huishoudens, hotels en ziekenhuizen. Solarus liet in de finale onder meer de klimmende windmolenkraan van Lagerwey, en de prijsbrekende accutechniek van Elestor achter zich.

Winnaar Circular Economy: Ioniqa Technologies

Ioniqa Technologies uit Eindhoven verwerkt frisdrankflessen, versleten speelgoed en andere plasticafval tot zuiver PET-plastic. Door alle kleurstoffen en andere additieven uit de reststromen te filteren, heeft het gerecyclede materiaal precies dezelfde eigenschappen als ‘nieuw plastic’ uit aardolie. Ioniqa versloeg onder meer de autobandenrecycling van Black Bear en deze negen circulaire concepten.

Winnaar Easy Travel & Transport: Delft Hyperloop

Delft Hyperloop ontstond als studententeam voor een internationale competitie rond het Hyperloop-project van Tesla-topman Elon Musk. De gestroomlijnde koker uit Delft schiet in de toekomst door lange buizen met verlaagde luchtdruk en belooft sneller en (véél) energiezuiniger te zijn dan een vliegtuig. In de competitie van Musk werd het studententeam tweede achter MIT. In De Fabrique in Utrecht was dezelfde pitch goed voor de winst.

Winnaar Perfect Cities: Nowi

Nowi uit Delft loopt vooruit op de explosie aan sensoren die via het Internet-of-things onze levens makkelijker beloven te maken. Al deze sensoren gebruiken energie, maar niet zoveel. Nowi oogst de energie uit wifi-signalen die in de bebouwde kom overal beschikbaar zijn. Zo hebben energiezuinige sensoren zelf geen voeding of batterij meer nodig en helpen ze om gebouwen slimmer en energiezuiniger te maken.

Drie lichtgroene winnaars in tuinbouw, retail en industrie

Voor de winnaars van alle innovatieprijzen verwijzen we naar de site van de Innovation Awards zelf. Naast de vier bovenstaande concepten zijn ook deze drie met de inslag van WattisDuurzaam het vermelden waard.

Smart Industry
Vivi Verte verhoogt de opbrengst en kwaliteit van bladgroenten met een verpakking als kas.

The Internet of Me
De App van 3D About.me scant je schoenmaat en voorkomt zo onnodige retouren in online bezorging.

Fair Food
SoilCares helpt boeren de bemesting en bewatering van hun grond te optimaliseren.

Imagecredit: Opening Innovation Awards 2016, zelf geschoten 

Thijs ten Brinck

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.