Villagepump: Veilig drinkwater voor de derde wereld

Zo vanzelfsprekend als water uit de kraan, het is een betrekkelijk lokaal gezegde. In grote delen van de wereld is schoon drinkwater helaas nog verre van vanzelfsprekend. De industrieel ontwerpers Rob van Opdorp en Maarten Willems bedachten een systeem dat de lokale bevolking in ontwikkeling instaat stelt zelf grote volumes water te filteren, geheel aangedreven op mankracht.

500 liter water per uur, veilig én goed van smaak

Water an sich is vaak het probleem niet; veelal volop aanwezig en anders biedt bijvoorbeeld een FloFlo grondboor uitkomst. Wel vergt het een uiterst goed ontwikkeld immuunsysteem om van het aanwezige water te kunnen leven. Drinkwater kopen in flessen, zoals wij zelf op vakantie nog regelmatig doen, is voor veel gebieden in ontwikkeling onbetaalbaar.

Rivierwater of grondwater zuiveren kan door het te koken (met een Jompy) maar dat kost veel energie en levert slechts geringe volumes. Met nieuwe membraantechnologie en koolstoffilters is het water ook te ontdoen van ziektekiemen en andere verontreinigingen. De Villagepump500 combineert beide filters in een compact en simpel systeem, het lijkt inderdaad net een waterpomp.

De werking van de pomp is eenvoudig uit te leggen aan de lokale bevolking, zelfs wanneer je elkaar niet verstaat. Enkel door te pompen verschaffen ze zich zelf zo veilig en helder drinkwater, ruim 500 liter per uur!

Op 8 november 2013 presenteert Accenture de Innovation Awards.
WattisDuurzaam.nl is betrokken bij de organisatie van de Groene Tulp, de award voor duurzame innovatie. 
In aanloop naar de finale bespreken we op Wattisduurzaam.nl de concepten van deelnemers. De Villagepump is een van de kanshebbers voor de Groene Tulp voor duurzaamheid en de overkoepelende publieksprijs. Wilt u de kansen van Villagpump bij deze laatste prijs vergroten? Kijk hier en stem via Facebook, Twitter of LinkedIn!

Meer informatie over de Accenture Innovation Awards?
Kijk op InnovationAwards.nl.

Meer info & Imagecredit: http://www.villagepump.org/

Thijs ten Brinck

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.