‘Shell en Eneco besparen Nederland € 4,7 mrd windsubsidie’

NHD-INFO, via Flickr Creative Commons

Update: Het tweede deel van Windpark Borssele is nog 25 procent goedkoper dan de baanbrekende eerste helft. Windenergie uit het project kost slechts 5,45 cent per kilowattuur.

‘In 2025 subsidievrij’

Update 12 december 2016: Shell, Eneco, Van Oord en Mitsubishi grijpen de opdracht voor 700 megawatt aan windturbines in Windpark Borssele.

Het consortium dook daarvoor bijna 2 eurocent onder de baanbrekende 7,27 cent waarmee concurrent Dong de eerste helft van het windproject binnensleepte. Het windpark dat het consortium rond Eneco mag bouwen, ligt op praktisch dezelfde plek voor de Zeeuwse kust en is precies even groot als het project dat begin juli 2016 aan Dong gegund is. Dat de prijs een half jaar later liefst een kwart lager ligt, durfde niemand een maand geleden te dromen. Toen echter won Vattenfall een Deens windpark tegen 4,9 cent per kilowattuur. De scherpe prijs van Eneco, Shell, Van Oord en Mitsubishi is dus niet eens record.

Het geeft maar aan hoe gigantisch hard de ontwikkelingen in de offshore wind sector gaan. Het Ministerie van Economische Zaken (EZ) ging er oorspronkelijk van uit dat het windpark over de volle looptijd € 5 mrd aan subsidie zou kosten. Daar blijft bij de huidige prijs nog slechts € 300 mln van over. Minister Kamp van EZ: “Als de ontwikkeling van de elektriciteitsprijs doorzet zoals verwacht, hebben we over 7,5 jaar na aanleg helemaal geen subsidie meer nodig.” Eneco, Shell, Van Oord en Mitsubishi hebben zes concurrerende partijen/consortia afgetroefd. Of ook Dong daar tussen zat, is niet bekendgemaakt.

Eerdere updates hieronder.


Bevestigd: ‘Shell mikt op tweede helft Windpark Borssele’

Olie- en gasconcern Shell en recordhouder Vattenfall behoren tot de 26 bieders op deel twee van Windpark Borssele. De RVO maakt het winnende bod nog dit jaar bekend.

26 biedingen op offshore windpark Borssele III & IV

Update 30 september 2016: Shell heeft inderdaad ingetekend op de tweede tender voor Windpark Borssele. Dat heeft het concern tegen het FD bevestigd. Net als bij de eerste poging hoopt Shell het windpark samen met Eneco en Van Oord te bouwen.

Naast het consortium rond Shell heeft in ieder geval ook het Zweedse energieconcern Vattenfall een bod neergelegd bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Sinds september 2016 heeft Vattenfall het record voor de goedkoopste zeewindstroom in handen, met een windpark dicht bij de Deense kust. Voormalig recordhouder Dong uit Denemarken heeft zich nog niet uitgesproken over deelname aan de tender voor minimaal 680 megawatt aan windmolens. In totaal ontving de RVO in totaal 26 biedingen. Nog dit jaar maakt de dienst het winnende bod bekend.


Pakt Nederland het prijsrecord voor wind op zee terug?

Olie- en gasconcern Shell gooit wat betreft offshore wind de handdoek nog niet in de ring. Het concern overweegt een bieding op de tender voor deel twee van Windpark Borssele.

‘Prijs van offshore wind moet nog verder omlaag’

Update 9 september 2016: Over een week opent de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) de aanbesteding voor 680 megawatt aan windenergie voor de Zeeuwse kust. Geïnteresseerde ontwikkelaars kunnen dan tot 29 september bieden op de ontwikkeling van het windpark.

Olieconcern Shell ging, samen met Eneco en Van Oord, al voor eerste 700 megawatt van het Windpark Borssele maar verloor die klus aan Dong. Dit Deense energieconcern troefde met een opmerkelijke strategie en de recordprijs van 7,27 eurocent per kilowattuur alle concurrentie af.

Ondanks de moeilijk te overtreffen prijs van Dong houdt Shell interesse in de ontwikkeling van Nederlandse offshore windparken. Dat heeft Marjan van Loon, directeur Shell Nederland, volgens Reuters bevestigd. Het Amerikaanse persbureau tekende het statement op in de kantlijn van Shell’s excuses over de gasbevingen in Groningen. Ondanks de recordprijs voor Borssele deel 1 moet de kostprijs van zeewindstroom volgens Van Loon nog verder omlaag om concurrerend te zijn.

Shell onderzoekt of en wanneer het een dergelijk lage prijs gaat neerleggen. Of Shell al in de tender van september 2016 meedingt, wilde het concern tegen Reuters nog niet voluit bevestigen. Evenmin is duidelijk of Shell Eneco en Van Oord opnieuw samen optrekken.

Het originele bericht van 16 mei 2016 hieronder.


Shell New Energies mikt op serieuze rol in offshore wind

Olieconcern Shell heeft een nieuwe divisie opgericht waarin het zijn biobrandstof-, waterstof- en elektriciteitsactiviteiten samenvoegt met nieuwe ambities rond windparken op zee.

Bieding op windpark Borssele is geen ‘probeerseltje’

In de New Energies-divisie combineert het olie- en gasbedrijf zijn bestaande duurzame projecten met nieuwe investeringen in hernieuwbare of CO2-arme energie. Dat schrijft The Guardian, op basis van een interne memo van de Shell-directie aan het personeel.

Shell heeft begin mei 2016 bevestigd samen met Eneco en Van Oord mee te dingen naar de ontwikkeling van offshore windparken voor de Nederlandse kust. Wat het aandeel van het olieconcern in deze bieding is, is niet bekend gemaakt.

Marjan van Loon, president van Shell Nederland, zegt in NRC wel dat de bieding wat haar betreft een opmaat is naar een serieuze rol voor Shell in alle zeewindparken die Nederland de komende jaren ontwikkelt. Uitvoer van deze eerste opdracht, goed voor twee keer 350 megawatt aan windturbines nabij het Zeeuwse Borssele, levert de winnende partij hoe dan ook waardevolle ervaring op. De aankomende tenders, voor in totaal 3.500 megawatt aan zeewindprojecten, zijn qua omvang en specificaties sterk vergelijkbaar met dit eerste project bij Zeeland.

Shell maakt werk van zijn eigen energietransitie

Shell heeft zich de laatste jaren nadrukkelijk gepositioneerd als een gasbedrijf. Aardgas is volgens het concern de schoonste van alle fossiele energiebronnen. In een wereld die steeds meer nadruk legt op CO2-uitstoot, is de recent bekrachtigde megaovername van de Britse concurrent British Gas (BG Group) dan ook te zien als vlucht naar voren. Getuige een recente update van Shell’s klimaat- en energiescenario’s houdt het concern voor het eerst ook rekening met een wereldeconomie die de klimaatopwarming tot maximaal 2 graden Celsius weet in te perken.

Total als groene voorloper in de olie- en gassector

In de tussentijd zetten concurrenten als Total, Dong en Eni echter nu al versneld in op echt emissievrije energiebronnen. Total kondigde in april 2016 aan alle duurzame activiteiten in een nieuwe divisie te groeperen. Met de New Energies-tak lijkt Shell Total op zijn minst voorzichtig te volgen.

Volgens The Guardian houdt Shell de beleidswisseling inzake New Energies liever intern, om aantijgingen over greenwashing te voorkomen. In absolute zin gaat het nu inderdaad nog om een beperkt aandeel van Shell’s activiteiten. ‘Binnen een jaar of tien’ zou het echter een zeer significante tak van het concern kunnen zijn.

Op de aandeelhoudersvergadering van 24 mei aanstaande stemmen deelnemers in Shell over een resolutie die deze stip op de horizon snel naar voren haalt. Indien aangenomen, verplicht de (door Follow This ingebrachte) resolutie Shell de winst die het concern maakt met de winning en verkoop van olie en gas voortaan volledig te investeren in duurzame energieprojecten.

Beursgang voor niet-kernactiviteiten Shell

De aankoop van BG heeft Shell ondertussen met een miljardenschuld opgezadeld. Hoewel de olieprijs iets is opgekrabbeld, heeft het concern daarmee moeite zijn zelfopgelegde ‘dividendverplichting’ naar de aandeelhouders vol te houden. Naast flinke bezuinigingen op personeel is Shell nu van plan om met een beursgang voor liefst € 35 mrd aan ‘non-core assets’ af te splitsen. Het zou volgens analisten gaan om winningsactiviteiten in landen als Noorwegen, Groot-Brittannië, Italië en Nigeria.

Hoewel niet direct de primaire drijfveer, reduceert ook deze stap de CO2-impact van het olie- en gasbedrijf.

Bron: Guardian, Telegraph, Elsevier / Imagecredit: NHD-INFO, via Flickr Creative Commons (Cropped)

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk...

8 reacties

 1. Lomito schreef:

  Er klopt hier iets niet… dat er schaalvoordelen zijn en kostenbesparingen door efficiëntieverbetering neem ik direct aan, maar dat de all-in prijs van wind op zee fors daalt gaat er bij mij niet in. Want tegenover die prijsvoordelen staan ook enkele nadelen:
  – hoge materiaalkosten voor met name staal en beton maar ook schaarse metalen als koper en neodymium
  – hogere energie/brandstofkosten voor transport door stijgende olieprijs
  – hogere aansluitkosten door grotere afstand tussen windparken op zee en netwerk op land.

  Zoals gewoonlijk ontbreekt het bij berichtgeving hier aan een cijfermatige onderbouwing. Ook weer begrijpelijk want voor zover die wel geleverd wordt is komen de tekortkomingen vrij eenvoudig aan het licht. De duivel zit in de details die we niet te zien krijgen.

  • Thijs schreef:

   Shell, Eneco en Van Oord hebben het beste bod neergelegd en gewonnen van 6 partijen die dit windpark ook graag wilden bouwen. Het winnende consortium zal uit concurrentie-overwegingen niet de precieze kostenstructuur prijsgeven. Er komen nog zeker drie en hoogstwaarschijnlijk meer van deze tenders aan.

   Staal, olie en de huren voor schepen in de offshore industrie zijn historisch knap goedkoop. Laten we er vanuit gaan dat het consortium rond Shell zijn sommetjes goed gemaakt heeft. Als het project onverhoopt duurder uitvalt is dat het probleem van hetzelfde consortium. De SDE-subsidie is gekoppeld aan geleverde stroom, niet aan een opgeleverd windpark.

 1. 18 mei 2016

  […] Van Oord (artikel) […]

 2. 05 jul 2016

  […] van de opvallendste concurrenten van Dong in de biedingsstrijd was Shell. Samen met Eneco en Van Oord hoopte Shell het […]

 3. 14 dec 2016

  […] Shell het tweede grote windproject voor de Zeeuwse kus binnengesleept. Dat smaakt naar meer, en niet alleen in de Nederlandse […]

 4. 03 jan 2017

  […] Met een capaciteit van 700 megawatt transporteert de interconnector evenveel stroom als Nederlands goedkoopste zeewindpark maximaal […]

 5. 09 mrt 2017

  […] moeten roeien met de uitstekende en betaalbare riemen die we wél hebben. Als de energietransitie voltooid is, is ons leven beter en […]

 6. 28 jun 2017

  […] 28 juni 2017: De stap volgt op verrassend lage biedingen voor Zeeuwse offshore projecten in 2016 en subsidievrije biedingen in Duitsland eerder dit jaar. Belangrijk detail is dat Hollandse […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.