Betaal niet teveel, zeker niet voor kolenstroom

In 2015 is in Nederland 39 miljard kilowattuur (kWh) aan elektriciteit opgewekt in kolencentrales, een flinke stijging ten opzichte van het jaar ervoor. Dit is het vierde jaar op rij dat de elektriciteitsproductie uit steenkool toegenomen is. 

Een bijdrage van Jesse Breeuwsma, namens EasySwitch.nl.

Afgelopen jaar werd er 35 procent meer elektriciteit opgewekt uit steenkool. Hoewel het verbruik van elektriciteit in Nederland met 118 miljard kWh onveranderd is gebleven, is de totale elektriciteitsproductie wel gestegen tot 110 miljard kWh. Uit steenkool geproduceerde elektriciteit bereikte in 2015 het hoogste niveau sinds 1990 terwijl opgewekte energie uit aardgas met 9 procent daalde tot 46 miljard kWh, de laagste hoeveelheid sinds 1996. Behalve de stijging van opgewekte energie in kolencentrales is er ook een stijging in de elektriciteitsproductie uit wind.

Fossiele brandstoffen

Fossiele brandstoffen zijn nog lang niet uit ons dagelijks leven verdwenen. Ondanks alle klimaatplannen en aandacht voor duurzame energie steeg de totale elektriciteitsproductie hieruit namelijk met bijna 6 procent naar 89 miljard kWh. Dit betekent wel dat het aandeel van energie uit fossiele brandstoffen iets gedaald is, naar 81 procent.

Er zijn een aantal redenen te noemen waarom er meer elektriciteit is opgewekt uit steenkool. Zo zijn er sinds 2013 bijvoorbeeld extra kolencentrales in gebruik genomen in Groningen en op de Rotterdamse Maasvlakte. Ook zijn de producentenprijzen voor steenkool in vier jaar tijd een kleine 40 procent gedaald. Aardgas is ook in prijs gedaald, maar met een daling van 10 procent in vier jaar een stuk minder hard dan steenkool. Als laatste reden wordt de lagere productie uit biomassa genoemd. In 2013 liepen de MEP-subsidies (gedeeltelijk) af waardoor elektriciteitscentrales in plaats van biomassa meer steenkool ingezet hebben.

Duurzame energie

Energie opgewekt uit hernieuwbare bronnen als de zon en de wind steeg met bijna 2 miljard kilowattuur, naar iets onder de 14 miljard kWh. Deze stijging komt vooral door de verhoogde productie van elektriciteit uit wind. Voor het eerst in vier jaar is het aandeel van hernieuwbare elektriciteit aan de totale elektriciteitsproductie in Nederland gestegen, van 11,3 procent naar 12,4 procent.

Exporteren van elektriciteit

België heeft in 2015 ruim 13 miljard kWh geïmporteerd vanuit Nederland, wat een stijging is van 40 procent ten opzichte van 2014. Reden hiervan is het stilleggen van een aantal kernreactoren in België. Ook andere landen hadden een grotere vraag naar elektriciteit uit ons land, wat verklaart waarom de productie van de totale elektriciteitsproductie toenam terwijl ons eigen verbruik gelijk bleef. Nederland heeft zelf ook 2 miljard kWh minder elektriciteit geïmporteerd.

Energie vergelijken

Of je nou kiest voor energie opgewekt uit kolencentrales of voor groene energie, besparen op de energiekosten kan altijd. Na het invullen van jouw gegevens in een online energievergelijker kun je onafhankelijk en gratis energiecontracten vergelijken. In veel gevallen komen duurzame leveranciers als goedkoopste uit de vergelijking. Als je nog nooit bent overgestapt van energieleverancier kan dit tot wel € 400 per jaar schelen! Vergelijk nu energie op basis van jouw persoonlijke gegevens op www.EasySwitch.nl. Energie vergelijken kost je slechts enkele minuten per jaar, snel verdiend toch?

Niet alleen als consument, maar ook als bedrijf of als ZZP’er kun je gemakkelijk besparen op de energiekosten. Hiervoor hebben de energieleveranciers speciale zakelijke energiecontracten in hun aanbod. Ook zakelijke energie vergelijken kan via EasySwitch.nl. Bij zakelijke energie zijn er een aantal andere kenmerken wat betreft het contract. Zo heb je in de meeste gevallen geen 14 dagen bedenktijd.

Imagecredit: Webaware, via Wikimedia Public Domain

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.