Wageningen teelt groene appels; Regenboog uit de 3D-printer

Jill111, via Pixabay Public Domain

 5 snelle highlights uit de duurzame actualiteit:  Zuinig en precies met gewasbescherming, reserve-onderdelen printen in precies de goede kleur, succes tegen plasticafval, accu voor supermarkt en zonnepark in Harlingen.

1.Duurzamere appels en peren met precisielandbouw

Ondanks de groeiende vraag naar biologisch fruit maken de meeste telers gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Om ook de milieu-impact van deze meerderheid te verkleinen, onderzoekt de Wageningen Universiteit methodes die het verlies van beschermingsmiddelen minimaliseren. Bij het sproeien gaat namelijk veel van het middel verloren. Samen met telers, waterschappen en producenten van de beschermingsmiddelen (Bayer, Basf en Syngenta) mikt Wageningen UR op een emissiereductie van 95 procent. Deels door gerichter spuiten, deels door een minimale dosering.

2.Startup brengt CMYK-printen naar derde dimensie

Met nog 21 crowdfundingdagen te gaan heeft de Canadese startup ORD Solutions zijn Kickstarter-doel al vijf keer binnen. Het opgehaalde geld steekt ORD in de productie van een 3D-printer die print in alle kleuren van de regenboog. Net als voor drukwerk op papier mengt ORD de CMYK-kleuren; cyaan, magenta, geel (yellow) en zwart (key). Een vijfde spoel met wit filament maakt ook lichte mengkleuren mogelijk.

3.Voor 5 cent 6 miljard minder plastic tasjes

Sinds oktober 2015 betalen Britten in supermarkten 5 cent voor een boodschappen tas. De milieumaatregel werkt; in 2014 deelden de grootste retailketens nog meer dan 7 miljard wegwerptasjes uit en in de eerste zes maanden sinds vorig jaar waren dat er grofweg 500 miljoen. Het ligt in de lijn der verwachting dat de daling standhoudt en dat scheelt de Britten jaarlijks 300.000 ton plasticafval. In Nederland geldt sinds januari 2016 een verbod op gratis plastic boodschappentassen en ook in Frankrijk en Marokko zijn de meegeeftasjes inmiddels verboden.

4.Tesla-topman investeert in koelbatterij voor retailers

In de namiddag, als de stroom het duurst is, werken supermarktvriezers het hardst; dan kiezen besluiteloze klanten met open deur een pizza uit. Axiom Exergy heeft een vriesaccu ontwikkelt die koude produceert en buffert in daluren. Bij stroomuitval blijven de producten bovendien 6 uur lang op temperatuur.  JB Straubel, CTO van Tesla, steekt samen met een groep investeerders $ 2,5 mln in de groei van de startup.

5.Crowdfunding voor zonnepanelen succesvol

De Amsterdamse startup ZonnepanelenDelen heeft met een crowdfundingscampagne € 300.000 opgehaald voor de bouw van Zonnepark Harlingen. Daarmee installeert een lokale energiecoöperatie samen met duurzame energieleverancier GreenChoice 3.5000 zonnepanelen. In 25 dagen tekenden 352 mensen in op het duurzame energieproject. Sonneninvest, een Duitse collega van ZonnepanelenDelen, haalde in dezelfde periode en ook via schwarmfinanzierung al ruim € 700.000 op voor de bouw van vijf burgerzonneparken.

Imagecredit: Jill111, via Pixabay Public Domain

Thijs ten Brinck

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.