De kracht van zonnepanelen en energieopslag

hoch3fotografie, via Unsplash Public Domain

Miljoenen huishoudens installeerden al zonnepanelen, om zelf betaalbare energie op te wekken en de ecologische voetafdruk te verkleinen. Met een thuisaccu kun je de zonnestroom die je overdag produceert ook ’s nachts gebruiken.

Dit artikel is onderdeel van een samenwerking met Solar Concept.

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij is een compact opslagsysteem voor elektriciteit. Je kunt er zonnestroom van je eigen panelen maar ook elektriciteit uit het net in opslaan. Zonnepanelen produceren de meeste stroom in de middag, terwijl je dan vaak niet thuis bent en weinig elektriciteit verbruikt.

Met een thuisbatterij voor je zonnepanelen kun je het aandeel van de zonnestroom die je opwekt en ook zelf verbruikt verhogen. Dat betekent dat je minder elektriciteit afneemt van het elektriciteitsnet en ook minder zonnestroom teruglevert, en dat scheelt energiebelasting en terugleverkosten. Ook kan een thuisaccu voorkomen dat je zonnepanelen afschakelen als het lokale elektriciteitsnet alle zonnestroom niet kan verwerken.

Waarom kiezen voor een thuisbatterij?

Er zijn verschillende redenen om voor een thuisbatterij te kiezen. Veel mensen hopen op een financiële besparing, extra verduurzaming en/of onafhankelijkheid. De investeringskosten in de accu zijn echter fors. Het is dan ook sterk afhankelijk van het gebruik van de accu en van marktontwikkelingen in de energiesector of en hoe snel je de investering terugverdiend.

Ook de ecologische impact van de productie van een accu is fors, en ook hier is het van de inzet van de accu en vele andere factoren afhankelijk of de investering echt tot extra duurzaamheid leidt. Onafhankelijk van het elektriciteitsnet zul je met een thuisbatterij niet zijn, daarvoor is de accu te klein en leveren de zonnepanelen in de winter te weinig op.

Naast de economische en ecologische aspecten, zijn ook nieuwsgierigheid en emotionele redenen relevant bij de keuze voor zonnepanelen in combinatie met energieopslag. Voor veel mensen geeft het een geruststelling dat ze hun eigen energie kunnen opwekken en opslaan, wat leidt tot een groter gevoel van onafhankelijkheid.

De belangrijkste reden om te kiezen voor een thuisbatterij is echter dat je het leuk vindt om meer van je eigen zonnestroom te gebruiken. Inzetten op duurzaamheid, kosten besparen en/of beperken van de afname van elektriciteit uit het net is dan een uitdaging, die als het meezit ook financiële en/of duurzaamheidsvoordelen oplevert.

Hoe kies je de beste accu voor je zonnepanelen?

De ontwikkelingen in de technologie van energieopslag zijn voortdurend in beweging. De toekomst ziet er veelbelovend uit met innovaties die het eenvoudiger en betaalbaarder maken om duurzame energie op te slaan.

Bij het kopen van een accu zijn er een aantal belangrijke factoren die je in gedachten moet houden. Ten eerste is het cruciaal om te begrijpen hoeveel energie je gemiddeld verbruikt en hoeveel je zonnepanelen opwekken. Dit helpt je om te bepalen welke capaciteit je accu moet hebben. Een goede keuze maken kan ook veel kosten besparen op de lange termijn, en een accu voor zonnepanelen kopen bij Solar Concept kan een veilige en betrouwbare optie zijn.


Imagecredit: hoch3fotografie, via Unsplash Public Domain


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Arjen Buikema schreef:

    Zonnestroom overspoelt het stroomnet. Het aandeel groeit snel, maar de pieken vallen niet samen met de vraag. Daardoor raakt het net overbelast. En dan willen we óók nog kerncentrales bouwen – een project dat belastinggeld omzet in stroom op momenten dat niemand het nodig heeft. Hoeveel zin heeft dat nog?

    Thuisbatterijen kunnen helpen om de overvloed tijdelijk op te slaan. Ze maken stroom weer van waarde. Maar zijn batterijen dé oplossing? Of alleen bereikbaar voor mensen met goede wil én een goed gevulde portemonnee?

    Het stroomnet is één grote koperen plaat. En die plaat wordt nu uitgebreid: 50.000 nieuwe trafohuisjes, duizenden kilometers kabels. Kosten: meer dan 100 miljard euro. Wie betaalt dat? En: wat levert het op?

    Kijk eens naar ons waternet. Dat is wél slim geregeld. We investeren in stuwen, sluizen en gemalen om water te verdelen en pieken af te vlakken. Waarom behandelen we stroom als een vrij stromende rivier zonder sturing?

    Het antwoord komt dichterbij.

    Volgens Natuur & Milieu ligt de oplossing in energiedelen. Niet meer salderen – het oude model van ‘ik lever terug, de rest zoekt het uit’. Maar lokaal delen met mensen uit de buurt. Zo blijft zonnestroom aantrekkelijk en verminderen we de druk op het net.

    De G40, een netwerk van veertig middelgrote gemeenten, heeft het uitgewerkt: lokaal energiedelen vraagt om wetgeving, platforms en slimme meters die echt slim zijn. Geen doekje voor het bloeden, maar een nieuwe manier van kijken. Van ‘wat levert mijn dak op?’ naar ‘wat kunnen wij samen doen met de stroom uit onze wijk?’

    https://natuurenmilieu.nl/publicatie/15-maatregelen-voor-sterk-en-eerlijk-klimaatbeleid/

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.