Over WattisDuurzaam.nl

9447314745_a15e0a5732_k

Goedkope duurzame energie, als middel en als doel

WattisDuurzaam schrijft over het duurzaam opwekken, opslaan en besparen van energie, met een technopositieve inslag en vanuit de overtuiging dat een goedkoop, duurzaam energiesysteem het antwoord is op grote wereldproblemen. 

Betaalbaar duurzaam is slechts het begin

Betaalbare schone energie, die één op één concurreert met olie, aardgas en steenkool, is essentieel om klimaatverandering en luchtvervuiling aan te pakken. Maar concurreren met fossiele energie is slechts het begin.

Duurzame energiebronnen hebben alles in zich om, binnen afzienbare tijd, veel goedkoper te zijn dan fossiele energie ooit geweest is. Met spotgoedkope duurzame energie is zeewater zoet te maken, is energie-intensieve kunstmestproductie voor de hele wereld beschikbaar en zijn materialen oneindig te recyclen. En wanneer veilig drinkwater, gezonde voeding, essentiële grondstoffen en energie volop beschikbaar zijn, valt de grondslag onder veel conflicten en geopolitiek toegeknepen oogjes weg, zijn kinderarbeid, onverantwoorde bevolkingsgroei en wereldziekten beter te bestrijden, en is ook de tot nu toe door fossiel energieverbruik veroorzaakte schade grotendeels terug te draaien.

Haast met de energietransitie

WattisDuurzaam is overtuigd van de haalbaarheid van een volledig duurzame economie. Maar we vertrouwen ook de klimaatwetenschap. De energietransitie rustig op zijn beloop laten, is voor ons daarom geen optie. Het is van groot belang dat de CO2-arme economie zo snel mogelijk de overhand heeft.

Veel van de technologie die daarvoor nodig is, is al beschikbaar. En wetenschappers, ondernemers en beleidsmakers zetten continu stappen die de energierevolutie verder versnellen. WattisDuurzaam biedt onderzoekers, ontwikkelaars en start-ups een podium. Samen met de maatschappelijk verantwoord ondernemende gevestigde orde maken we de wereld interessanter, comfortabeler en – for lack of a better word – duurzamer. En hoe meer consumenten, aandeelhouders en stemgerechtigden daar enthousiast over raken, hoe sneller dat gaat.

Wat is duurzaam? En wie zijn wij?

WattisDuurzaam is in medio 2012 opgezet door Thijs ten Brinck. Destijds net begonnen aan de master Sustainable Energy Technology (duurzame werktuigbouwkunde), inmiddels afgestudeerd met energieopslag en systeemintegratie als specialisatie. Hoewel ik het beste met de wereld voor heb, was dat niet de hoofdreden van mijn studiekeuze. Energietechniek is machtig interessant en de focus op hernieuwbare energiebronnen is met het oog op de toekomst de meest lucratieve keuze. Nu draaien windturbines inderdaad nog deels op subsidie, maar de kosten voor de schatkist dalen in rap tempo. Als technologie de ruimte krijgt zich te ontwikkelen en op te schalen, dan is een energiebron die komt aanwaaien altijd voordeliger dan energie die we diep uit de aarde moeten delven.

sustainable (1)

Getriggerd door de veelbelovende concepten, waar ik als duurzame ingenieur in wording dagelijks mee te maken had, en gefrustreerd door het negatieve klimaatdebat dat daar in 2012 nog grotendeels aan voorbij ging, besloot ik zelf positief kritisch over de ontwikkelingen in de energiewereld te schrijven.

De cartoon hiernaast, uit begin 2012, gaf nog een extra zetje. Op TV, op het werk en in de klas gaat het inderdaad voortdurend over duurzaamheid. XKCD voorspelt dat het over een kleine honderd jaar het laatste woord is dat we kennen. Waarschijnlijker is dat de term al lang over de top is.

Duurzaamheid is een containerbegrip geworden, te pas en te onpas gebruikt om allerhande zaken al dan niet terecht een ‘verantwoord’ tintje te geven. Het risico bestaat dat, met het verwateren van de term, de aandacht voor de inhoud ook verdwijnt. Dat zou jammer zijn.

Dus vraag ik mij, samen met de (oud)medestudenten, energie-experts en cleantech-specialisten die aan deze site bijdragen, af; Wat is nu werkelijk duurzaam? En, om hem dan toch maar in te koppen; WattisDuurzaam is een samentrekking van deze hoofdvraag en de achternaam van de grondlegger van de eerste energierevolutie. Op naar de tweede!

Imagecredit: Samir Luther, via Flickr Creative Commons (Cropped)