Demofabriek voor turkooise waterstof draait 10 dagen volcontinu

Hazer Group, via Youtube (Screenshot)

De Australische startup Hazer Group boekt succes met de demonstratie van haar techniek voor methaanpyrolyse. Methaanpyrolyse is een CO2-arme manier om waterstof te produceren, met vaste koolstof als bijproduct.

Turkooise waterstof in Australië

De commerciële demonstratiefabriek van Hazer in Perth heeft 240 uur aan een stuk waterstof en grafiet geproduceerd uit biomethaan. Een mooie mijlpaal, waarmee de startup subsidie voor doorontwikkeling vrijspeelt.

Hazer ontwikkelt een wervelbedreactor gevuld met ijzertsdeeltjes, waarin het methaan (uit aardgas of biogas) kraakt tot waterstof. Het proces verloopt bij een temperatuur van 900 graden Celsius. Omdat de reactor geen zuurstof of stoom verbruikt – zoals conventionele waterstofproductie met methaan als grondstof – ontstaat geen CO2 maar vaste koolstof. In kringen die kleuren toekennen aan kleurloos waterstofgas om de herkomst te duiden, heet deze waterstof turkoois.


Op weg naar commerciële productie

De demonstratiefabriek (video hieronder) is in januari 2024 in gebruik genomen en heeft een bescheiden productiecapaciteit van 100 ton waterstof en 380 ton grafiet per jaar. Hazer maakt hier gebruik van biomethaan uit een afvalwaterzuivering.

De stabiele 10-daagse continuproductie was een voorwaarde om te kwalificeren voor een volgende hap subsidie van de Australische overheid. Ook verstevigt de mijlpaal de kans op commercieel succes. De startup werkt samen met onder meer het Franse energieconcern Engie en partijen in Zuid-Korea, Japan en Canada om het proces in de toekomst op te schalen.


Concurreren met CO2-opslag

Methaanpyrolyse is vooral een alternatief voor stoomreforming van methaan. Omdat hier niet alleen de waterstofatomen uit methaan (CH4) maar ook de waterstofatomen uit stoom (H2O) bijdragen aan de waterstofproductie bij stoomreforming, is de waterstofopbrengst in dit conventionele, volwassen proces aanmerkelijk hoger dan bij methaanpyrolyse. Bij stoomreforming ontstaat echter CO2. Duurzame stoomreforming vereist volledige afvang en opslag van dit broeikasgas.

Leuk bijverdienen in de eerste jaren

Afzet van de vaste koolstof helpt de businesscase voor methaanpyrolyse. Dit bijproduct is onder meer toepasbaar in de productie van onder meer autobanden, coatings en lithiumionaccu’s.

De markt voor deze koolstofproducten is echter aanzienlijk kleiner dan die voor waterstof. Deze extra bron van inkomsten droogt bij succes voor methaanpyrolyse dus vermoedelijk snel op. Afscheiden en veilig opbergen van vaste koolstof is eenvoudiger dan afvangen en opslaan van gasvormig CO2. Is dat voordeel groot genoeg om de gevestigde techniek voor waterstofproductie, die per volume methaan meer waterstof levert, te verslaan? Het is in ieder geval een poging waard.

Ook het Nederlandse onderzoeksinstituut TNO en Amerikaanse bedrijf Monolith werken aan methaanpyrolyse.

Hieronder een video met uitleg over de demofabriek van Hazer.


Bron: Hydrogen Insight, TNO, Hazer Group / Imagecredit: Hazer Group, via Youtube (Screenshot)

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Ruben schreef:

    Hoi Thijs, in het regenboogartikel waar je naar verwijst wordt deze vorm niet turkoois maar zilverblauw genoemd. Turkoois wordt daar gebruikt voor waterstof direct uit zo’n met behulp van een foto-actieve katalysator.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.