Afvalinzameling Amsterdam in 2026 alsnog verregaand elektrisch

Ernest Ojeh, via Unsplash Public Domain

Amsterdam zet nog dit jaar een aanbesteding uit voor de aanschaf van 45 elektrische vuilniswagens, voor levering begin 2026. Dat meldt Hester van Buren, waarnemend wethouder Afval en Reiniging, in een brief aan de gemeenteraad.

Zero emissie stadslogistiek

Tot frustratie van ondernemers en hilariteit van iedereen met weerstand tegen de klimaat- en energietransitie besteedde Amsterdam in 2023 nog de levering van 27 vuilnistrucks met conventionele dieselmotor aan.

Deze moeten voor 1 januari volgend jaar op kenteken staan om binnen de door de gemeente Amsterdam vastgestelde uitstootvrije zone binnen de ring A10 te mogen rijden. Gebrek aan netcapaciteit voor laadvoorzieningen voor de beoogde elektrische was toen het belangrijkste argument om nog voor conventionele verbrandingsmotoren te gaan.

Voor een volgende serie wagens voor de afvalinzameling is er wel vertrouwen dat er laadcapaciteit te regelen valt op werven verspreid door de gemeente. Vanaf het eerste kwartaal van 2026 moeten in Amsterdam minimaal 45 eigen elektrische afvaltrucks rijden. Via een tweede aanbesteding voor inhuur van materieel komt dat aantal mogelijk al hoger uit.

Amsterdam heeft in totaal zo’n 180 vuilniswagens, die sinds 2021 op biodiesel rijden. De komende jaren volgen nog enkele aanbestedingen met het doel om uiterlijk in 2030 het volledige wagenpark van de gemeente echt emissievrij te krijgen.


Gerelateerd bericht: In 2022 blies de gemeente Amsterdam een pilot met vuilniswagens op waterstof af.


Bron: Gemeente Amsterdam / Imagecredit: Ernest Ojeh, via Unsplash Public Domain

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Will Eisinga schreef:

    Wisselbatterijen op Zonnestroom geproduceerd in Amsterdam. hoe makkelijk wil je het hebben.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.