Niet schreeuwen, luisteren: 9 podcasts over de energietransitie

Alphacolor 13, via Unsplash Public Domain

Aan meningen over energietransitie geen gebrek. Qua kennis kan het altijd nog beter. Bijspijkeren kan nu in de trein, op het strand of tijdens de afwas. Zet je koptelefoon op en luister naar de beste podcasts over de energie, innovatie en beleid. 

Spreken is zilver, luisteren is goud. Zwijgen kan altijd nog

Niemand heeft de waarheid in pacht. Heel veel mensen weten heel veel meer dan jij en ik alleen. Het is leuk en goed om naar experts te luisteren, of het nu de buren van een windpark, olieboeren, energie-startups of gedragsdeskundigen zijn.

In de podcasts hieronder komen deze experts allemaal aan bod. Een uitgelezen kans om je eigen standpunten over de energietransitie te toetsen, de emotie en twijfels van de ’tegenpartij’ te begrijpen en jezelf bij te spijkeren over de belangrijkste politieke thema’s van deze generatie. Zoek in je podcast-app op de titel of klik op de logo’s om te abonneren.


1.The Energy Gang / Wekelijks / ± 50 min

The Energy Gang bestaat uit de hoofdredacteur van het Amerikaanse energienieuwsplatform Greentech Media (Stephen Lacey), twee co-hosts met ruime ervaring in de Amerikaanse cleantechwereld en energiepolitiek (Katherine Hamilton en Jigar Shah) en de gast van dienst. Abonneren voor: Scherpe visies op actuele ontwikkelingen in duurzame, fossiele en nucleaire energie, energieopslag en energiepolitiek.


2.The Interchange / Wekelijks / ± 35 min

Naast The Energy Gang presenteert Stephen Lacey nog een podcast. The Interchange staat iets verder van de actualiteit en biedt interviews met CEO’s uit de energiewereld en analyses van de successen en missers van startups, afgewisseld met idiote maar toch leerzame gedachtenexperimenten zoals: hoe lang blijft het licht branden tijdens een zombie apocalypse. Abonneren voor: Achtergronden bij de grote trends in de energiewereld.


3.Studio Energie / Wekelijks / ± 35 min

Remco de Boer (ingenieur en commentator) is kritisch volger van de energietransitie. In Studio Energie interviewt Remco wekelijks een hoofdpersoon uit de (meestal) Nederlandse energiesector, overheid of wetenschap. Zie ook het archief met uitgelichte podcasts van Studio Energie op WattisDuurzaam. Abonneren voor: Een reality check op de energie- en klimaatambities van de Nederlandse politiek, NGO’s en bedrijven.


4.Direct Current / Onregelmatig / ± 25 min

Direct Current is een podcast van het Amerikaanse Department of Energy (DOE). Dit ministerie is verantwoordelijk voor de energiezekerheid van de Verenigde Staten, bewaakt de veiligheid van nucleaire installaties en financiert 17 National Laboratories die onderzoek doen naar nieuwe vormen van energieproductie en -gebruik. Abonneren voor: Wetenschappelijke doorbraken in cleantech en kernenergie en de geschiedenis van de (Amerikaanse) energiesector.


5.De Energiegasten / Maandelijks / ± 45 min

Timo Spijkerboer (EAZ Wind) en Peter Melis (business developer, dagvoorzitter en radiomaker) zijn beiden volgers en aanjagers van de energietransitie. Maandelijks diepen de heren met verschillende gasten een energiebron, een verwarmingstechniek of een aspect van de energietransitie uit. Zie ook het archief met uitgelichte podcasts van De Energiegasten op WattisDuurzaam. Abonneren voor: Toegankelijke benadering van complexe thema’s in de energiewereld.


6.Oil & Gas This Week / Wekelijks / ± 25 min

Terwijl de focus ligt op hernieuwbare energie staat de ontwikkeling in de fossiele sector niet stil. Olie- en gas promotor Mark LaCour en analist Jacob Corley belichten de innovaties in de diepzee, schaliegasvelden, geopolitiek van de OPEC en andere aspecten die de olieprijs nu en in de toekomst bepalen. Abonneren voor: Optimistische en realistische blik uit de sector die iedereen loves to hate maar die zijn deuren nog lang niet sluit.


7.Blindstrom / Tweewekelijks / ± 65 min

Duitsland geldt al jaren als voorloper op energiegebied. Al dan niet terecht brokkelt dat imago de laatste jaren een beetje af. Jonge specialisten Sebastian Seier en Tim Alexandrin duiken in gedetailleerde podcast in thema’s als het dieselschandaal, de atomausstieg, de sluiting van bruinkoolcentrales en de vele andere uitdagingen van de de energiewende.  Abonneren voor: Duitstalige visie op de energietransitie vanuit Duits perspectief.


8.Energy Insiders / Wekelijks / ± 30 min

Net als Duitsland loopt ook Australië wat betreft duurzame energie voor op de rest van de wereld. In tegenstelling tot Duitsland werkt de overheid daar op zijn zachts gezegd niet ten volle aan mee. Giles Parkinson (oprichter RenewEconomy) en David Leitch (analist) behandelen de lokale en mondiale actualiteit. Abonneren voor: Inzichten in succesvol en remmen energiebeleid, energieopslag en de uitdagingen voor het elektriciteitsnet bij véél hernieuwbare energie.


9.Radionuclear / Onregelmatig / ± 105 min

Kernenergie heeft het tij niet mee. Doug Hardtmayer, student Nuclear Engineering aan de Ohio State University, poogt dat tij te keren. Met gasten bespreekt hij de politiek en economische kansen van de huidige generatie kerncentrales en de technologie achter innovaties die nog in het vat zitten. Abonneren voor: Frisse blik op een CO2-vrije energiebron die te veel mensen te makkelijk afserveren.


Met de archieven van deze podcast kun je nog weken voorruit. Toch is er is vast nog veel meer het luisteren waard. Aanvullingen graag in de comments!

Imagecredit: Alphacolor 13, via Unsplash Public Domain

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Lomito schreef:

    Ik vind de TPO-podcast al leuk genoeg.

  2. Bert schreef:

    Redefining Energy

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.