Al Gore is keihard terug, met verrassend welkome waarheden

In mei 2006 presenteerde Al Gore zijn documentaire ‘An Inconvenient Truth’. Net geen tien jaar later geeft de oud-vicepresident van de Verenigde Staten een verrassend positieve update van de staat van het klimaat.

“We are going to win this. But it matters a lot how fast we win”

In een nieuwe TED-talk, opgenomen in februari 2016, laat Gore de enorme progressie zien die duurzame energie wereldwijd heeft doorgemaakt.De exponentiële hockeystickgrafieken, die in 2006 de groei van de wereldwijde CO2-uitstoot toonden, representeren nu ook het wereldwijd geïnstalleerde vermogen aan windturbines en zonnepanelen.

Duurzame energie overtreft alle verwachtingen

De groei van windparken is vijftien keer sneller gegaan dan begin deze eeuw voorspeld werd. Zonnepanelen verslaan de voorspellingen zelfs met bijna 6.000 procent. Tegelijkertijd annuleerden energiebedrijven de bouw van tientallen geplande kolencentrales, en gingen bestaande kolenstokers met vervroegd pensioen.

De kostprijs van wind- en zonne-energie is veel sneller gedaald dan verwacht. In verschillende, steeds grotere, markten nadert duurzame energie het prijsniveau van fossiele bronnen. Gore: “Wanneer we onder die lijn duiken veranderd er veel.”Als de hernieuwbare optie ook zonder subsidie goedkoper is dan het operationeel houden van fossiele energiecentrales dan is duurzame energie de nieuwe standaard. Dan zal het energiesysteem volgens Gore de noodzakelijke transitie opeens razendsnel doormaken.

Gaan we snel genoeg?

De vraag is niet meer of we dat punt bereiken, maar wanneer het zal gebeuren. En of dat inderdaad snel genoeg is om de klimaatcrisis af te wenden. Voor het zover is, is het in ieder geval nog de vraag of de ‘powers that be’ de transitie afremmen of juist verder aanjagen.

5174580436_c087db69de_oJuist wat betreft dat laatste is het bemoedigend dat Gore nu zo’n positieve toon aanslaat. Die ommekeer is misschien wel belangrijker dan het sterkste wetenschappelijke bewijs over de menselijke bijdrage aan klimaatverandering.

‘An Inconvenient Truth’ heeft het klimaat ontegenzeggelijk op de politieke agenda gezet, maar de bijna-heiligverklaring van doemprofeet Al Gore – met een Nobelprijs als hoogtepunt – is ook voedingsbodem geweest voor politieke krachten die helemaal niets van deze linkse hobby moesten hebben. Deze groep heeft zich gaandeweg steeds steviger ingegraven, en is tien jaar later politiek nog altijd zeer relevant.

Nu de frontman van het klimaatactivisme het niet meer heeft over dingen die fout zijn en die we niet meer mogen doen, maar over dingen die goed gaan en die we nog veel meer moeten doen, is de tijd rijp om de stellingen in het klimaatdebat te verlaten. Dat kan zonder gezichtsverlies, want het debat gaat niet meer om het klimaat. Kiezen voor CO2-reductie is geen politiek besluit meer, maar een bijeffect van rendabel energiebeleid. Nu nog nieuw werk vinden voor duizenden werknemers van failliete kolenmijnen.

ImageCredit: Mikael Grevsten, via Flickr Creative Commons (Cropped by WattisDuurzaam)


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

  1. 11 jul 2016

    […] mei online en de toespraak stamt zelfs van de COP21 klimaatconferentie eind vorig jaar. Net als Al Gore is Musk er van overtuigd dat een economie die volledig op hernieuwbare energie draait er zal […]

  2. 04 nov 2016

    […] van olie, gas en steenkool de komende decennia inderdaad definitief ten einde komt. Of het snel genoeg gaat om een klimaatramp af te wenden, blijft de […]

  3. 29 jan 2017

    […] is het verstandig om onnatuurlijke broeikasgasuitstoot niet alleen volledig, maar ook zo snel mogelijk uit te […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.