Jaarlijks 1.950 kg minder superbroeikasgas SF6 toegepast bij Stedin

American Public Power Association, via Unsplash Public Domain

De komende vier jaar levert powermanagementconcern Eaton jaarlijks  500 tot 800 schakelinstallaties zonder zwavelhexafluoride aan netbeheerder Stedin. Zwavelhexafluoride heeft een bijzonder sterke invloed op het klimaat.

Ruim 23.000 keer sterker klimaateffect dan CO2

Zwavelhexafluoride (SF6) heeft uitstekende eigenschappen als isolatiegas om kortsluiting te voorkomen in hoogspanningstoepassingen. Als zwavelhexafluoride (SF6) vrijkomt in de atmosfeer, heeft het per kilo echter een 23.000 keer sterker invloed op het broeikaseffect dan CO2.

De Telegraaf pakte in oktober 2019 flink uit met een bericht over lekkage van SF6 in schakelinstallaties bij windturbines. De Nederlandse Windenergie Associatie wist deze storm in een glas water snel in perspectief te zetten: Over heel Europa wordt de SF6-lekkage bij windparken geschat op 150 kilo, goed voor een equivalent van 3.500 ton CO2. Dezelfde windturbines besparen jaarlijks 255 miljoen ton aan CO2-uitstoot in gas- en kolencentrales.


Voorkomen is beter dan genezen

Hoewel de impact relatief bescheiden is, is het indien mogelijk natuurlijk beter om de hoogspanningstoepassingen zonder SF6 tegen kortsluiting te beschermen. Stedin toont met deze aanbesteding voor de distributienetwerken dat dat kan. De schakelinstallaties van Eaton maken gebruik van droge lucht in plaats van het zware broeikasgas. Jaarlijks vermijdt Stedin daarmee de toepassing van 1.950 kilo SF6.


Imagecredit: American Public Power Association, via Unsplash Public Domain

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.