Hilarische miljardenclaim van RWE voor sluiting kolencentrale

Karsten Winegeart, via Unsplash Public Domain

Het Duitse energieconcern RWE claimt € 1,4 mrd schade als gevolg van het verbod op kolencentrales dat Nederland heeft ingevoerd. De kolencentrale in de Eemshaven heeft volgens RWE flink aan waarde verloren door dit besluit.

Dom ondernemen kent risico’s

Na 31 december 2029 is het in Nederland verboden om elektriciteit op te wekken uit steenkool. Vervelend voor RWE, de Eemshavencentrale was juist gebouwd om elektriciteit op te wekken uit steenkool.

De Eemshavencentrale is in 2015 in bedrijf gekomen. Als CO2-uitstoot niet een probleem was en als het verbranden van steenkool niet gepaard ging met een enorme CO2-uitstoot dan had de centrale misschien wel tot 2060 in bedrijf kunnen blijven. Vanwege het kolenverbod blijft de bedrijfstijd als kolencentrale beperkt tot 2030. De bouw van de centrale heeft RWE zo’n € 2,8 mrd gekost. De helft daarvan vraagt het energieconcern nu als schadevergoeding.


Wereldvreemde schadeclaim

Dat CO2-uitstoot een probleem is en dat veel CO2 vrijkomt bij de productie van elektriciteit was bekend toen RWE de investeringsbeslissing voor de Eemshavencentrale nam. Ook bij RWE moet dit bekend geweest zijn.

Waarschijnlijk haalt deze centrale 2030 sowieso niet

Inmiddels prijst de markt het probleem van de CO2-uitstoot vrij stevig in. Op moment van schrijven staat de prijs op CO2-uitstoot in Europa op € 38 per ton. Dat betekent dat de Eemshavencentrale voor elke kilowattuur die het produceert 3 eurocent kwijt is enkel en alleen aan emissierechten.

De actuele groothandelsprijs voor elektriciteit komt uit op rond de 5 eurocent per kilowattuur (kWh). Dat laat 2 ct/kWh voor RWE over om kolen in te kopen, personeel te betalen en de centrale zelf terug te verdienen. RWE zal bij deze marktprijzen geen winst maken. Het ligt niet in de lijn der verwachting dat de elektriciteitsprijzen de komende 10 jaar veel hoger worden. De prijs voor CO2-rechten zal tot 2030 als het goed is alleen maar oplopen. RWE zou kortom ook zonder het kolenverbod betrekkelijk weinig plezier beleven aan de gedane investering in de Eemshavencentrale.


Wat is een kolencentrale uit 2015 nog waard?

Gekker dan € 240 mln kun je niet gaan

De € 1,4 mrd die RWE vraagt als schadevergoeding is losgezongen van de realiteit van de markt. Dat laat onverlet dat het lullig is voor RWE dat de centrale moet sluiten. Enige compensatie is mogelijk op zijn plaats.

Normaal gesproken is het erg moeilijk om de marktwaarde te bepalen van een complex object zoals een kolencentrale. Het geval wil echter dat 200 kilometer ten oosten van de Eemshavencentrale net een verregaand vergelijkbare kolencentrale uit gebruik is genomen. Vattenfall, een Zweedse concurrent van RWE, sloot rond de jaarwisseling de Moorburgcentrale.

Deze centrale bij Hamburg was in 2015 in gebruik gekomen, heeft een vermogen van 1,6 gigawatt en is goed bereikbaar voor zeeschepen. Vattenfall bood in september 2020 aan de Moorburgcentrale te sluiten in het kader van een Duitse veiling gericht op de afbouw van kolenstroom. Inmiddels is door het Bundesnetzagentur bekend gemaakt dat Vattenfall maximaal €150.000 per gesloten megawatt heeft ontvangen. Dat komt neer op € 240 mln compensatie voor sluiting van de hele centrale.


Nog tien jaar om € 240 mln te verdienen

Net als de gesloten centrale te Hamburg is ook de Eemshavencentrale in 2015 in gebruik genomen, heeft de centrale een vermogen van 1,6 gigawatt en is de installatie goed bereikbaar voor zeeschepen. De Eemshavencentrale opereert onder praktisch identieke marktcondities als de Moorburgcentrale 200 kilometer verderop. Als RWE de centrale vandaag zou moeten sluiten dan zou het – afgaande op het besluit van Vattenfall – echt niet veel meer dan € 240 mln mogen wensen.

De verplichte sluiting van de Eemshavencentrale (als kolencentrale) ligt echter nog 10 jaar voor ons. In die 10 jaar kan RWE nog best wat verdienen aan de productie van kolenstroom. Ook kan RWE besluiten de centrale om te bouwen naar een toekomstbestendiger energiedrager. In het licht van de waardering van de Moorburgcentrale zou het bijzonder zijn als geschillencommissie ICSID RWE überhaupt een schadevergoeding toekent. De vraag om € 1,4 mrd is sowieso hilarisch.


Bron: RTL, Dagblad van het Noorden / Imagecredit: Karsten Winegeart, via Unsplash Public Domain

Dit vind je misschien ook leuk...