Koeien op Rotterdamse woonboot; Tequila in dashboardkastje

Render, via FloatingFarm

Een snelle greep uit de duurzame pers- en nieuwsberichten. In deze editie o.a. bioplastic met citroen en zout voor Ford, 40 koeien op een vlot en een extra windpark voor de kust in 2023.

1. Energieneutrale drijvende melkveeboerderij in aanbouw

In de Rotterdamse Merwehaven bouwt FloatingFarm een duurzame stal op het water. De drijvende boerderij biedt plek aan veertig koeien en is met zonnepanelen, lokale mestverwerking en waterzuivering en een interne akker voor voer praktisch zelfvoorzienend. De melk en yoghurt uit de drijvende boerderij zet FloatingFarm af bij lokale restaurants en omwonenden. Oplevering staat gepland voor december 2016.

2. Ford stopt zijn nieuwe modellen vol tequila

De Amerikaanse autobouwer Ford onderzoekt samen met tequilaproducent Jose Cuervo of het reststromen uit de destilleerderij kan gebruiken in zijn auto’s. ‘In onze auto’s zit gemiddeld zo’n 200 kilo plastic”, zegt Debbie Mielewski, hoofd bij Ford’s duurzame R&D. “Deze willen we graag vervangen voor groene composieten.” Jose Cuervo maakt zijn tequila uit vezelrijke Agavesoorten en heeft jaarlijks tonnen aan restvezels in de aanbieding. Ford hoopt hieruit lichtgewicht dashboards en aircobehuizingen te maken. Dat reduceert het gebruik van fossiele olie in de productie én op de weg.

3. Tennet sluit bonuswindpark op zee probleemloos aan

Aangemoedigd door de gunstig verlopen aanbesteding voor offshore windpark Borssele trekken Natuur & Milieu en CE Delft een plan voor een extra windpark nog eens uit de kast. Met 700 megawatt extra windstroom voldoet Nederland in 2023 ook zonder geïmporteerde houtsnippers aan de gestelde duurzaamheidsdoelen. Volgens CE Delft zelfs voor € 1 mrd minder subsidie. Netbeheerder Tennet pakt dit extra project graag mee, mits de overheid nog dit jaar de knoop doorhakt. Tennet is al verantwoordelijk voor de kabels en transformators van de al geplande 3450 megawatt aan zeewindparken.

4. Elektrische Mercedes-bestelbus trekt Tesla én Ferrari er uit

De Amerikaanse startup Atieva werkt aan een eigen zelfrijdende elektrische auto. De Tesla-challenger belooft in 2018 een sedan met een revolutionaire aandrijflijn en krachtige accu’s op de markt te brengen. Als teaser heeft Atieva zijn techniek in een Mercedes Vito gelepeld. Ondanks de stroomlijn van een bestelbus accelereert dit prototype in 3 seconden naar de 100 en laat hij een dikke Ferrari en de grootste elektrische concurrent achter zich.

5. Ikea plaatst biobrandstofcellen voor als de zon niet schijnt

Meubelgigant Ikea legt de platte daken van zijn winkels in hoog tempo vol met zonnepanelen. Binnenkort is bijvoorbeeld de vestiging in Duiven aan de beurt; Ikea behoort tot de 831 gegunde projecten en ontvangt SDE-subidie voor 850 kilowatt zon-PV. Naast zonnepanelen investeert het concern ook in andere duurzame energiebronnen. In de VS krijgen vier vestigingen een brandstofcel van de startup Bloom energy. Deze genereren stroom uit biogas met een rendement van 60 procent. De vier systemen, samen 1 megawatt sterk, reduceren daarmee de CO2-uitstoot van de winkels met 4.400 ton per jaar.

Imagecredit: FloatingFarm

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. 15 feb 2017

    […] van Borssele 1+2 nu namelijk goedkoper dan het verbranden van geïmporteerde houtsnippers. Tennet toont zich alvast bereid ook deze ongeplande windparken aan te sluiten. Nederlandse windondernemers Directe links naar […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.