Indiase elektriciteitsnet geslaagd voor bizarre stresstest

Mike Labrum, via Unsplash Public Domain

Narendra Modi, minister-president van India, heeft de 1,3 miljard inwoners van zijn land gevraagd om zondag 5 april 2020 om 21.00 alle lichten te doven en kaarsjes op te steken. Dit als symbool van eenheid in de strijd tegen Covid-19.

Ruim een kwart minder vermogen

Hoe mooi het symbool ook bedoeld is, de strijd tegen een virus ga je niet winnen bij kaarslicht. Modi heeft met dit symbolisme iedereen die betrokken is bij de elektriciteitsvoorziening flink zenuwachtig gemaakt.

Vooraf was ingeschat dat het totale Indiase elektriciteitsverbruik door deze 9-pm-9-minute actie om 21.00 met 12 tot 14 gigawatt (GW) zou afnemen en negen minuten later weer zou opveren naar het normale niveau. In werkelijkheid zakte het verbruik van 117 GW terug tot 85 GW. Blijkbaar deden veel Indiërs veel meer dan alleen het licht uit.


Het Indiase elektriciteitsnet blijkt gelukkig knap robuust

Opvangen van een vraagschok van 10% is al een flinke kluif voor het elektriciteitsnet maar in een tijdsbestek van minuten moesten de elektriciteitsbedrijven de productie nu met liefst 27% terugregelen. Wonderwel is dat gelukt. Ook lukte het daarna ook de productie weer beheerst op te voeren, zodat toen iedereen de schakelaars weer tegelijk omzette, het licht ook daadwerkelijk weer ging branden.

Een topprestatie, in reactie op totaal onverantwoord symbolisme. Met als positieve take-away dat het elektriciteitsnet in India echt heel wat kan hebben. Een landelijke stunt als deze gaat de variabiliteit van wind- en zonneparken mijlenver te boven.

Maar jeutje, niet te geloven dat een minister-president midden in deze crisis de elektriciteitsvoorziening zo op het spel zet.

Imagecredit: Mike Labrum, via Unsplash Public Domain

Dit vind je misschien ook leuk...