Hoe een 3D-printer de business kan verduurzamen

ZMorph, via Unsplash Public Domain

Al eens overwogen om een 3D-printer in te zetten? Steeds meer bedrijven maken de overstap. Dit artikel zoomt in op hetgeen het gebruik van een 3D-printer zo interessant kan maken voor bedrijven.

Dit artikel is onderdeel van een samenwerking met Cards 3D-printing.

Er zijn meerdere aspecten die maken dat het gebruik van een 3D-printer een mooie stap kan zijn in het verduurzamen van je bedrijf. Zet deze moderne technologie bijvoorbeeld in bij de productieprocessen in je organisatie.

Voorkom het weggooien van materialen

Traditionele productieprocessen gaan uit van een frezen of gieten, waarbij materiaal wordt verwijderd totdat het eindproduct zijn definitieve vorm heeft. Een belangrijke reden waarom voor het gebruik van een 3D-printer duurzaam is, is de wijze waarop de diverse 3D printer onderdelen het eindproduct laag voor laag opbouwen. We noemen dit ook wel additive manufacturing; je gebruikt alleen materiaal wat je ook daadwerkelijk nodig hebt.

Flinke besparing in grondstof en geld

Een 3D printer kopen is niet alleen interessant qua duurzaamheid, het levert ook financieel besparingen. Met additive manufacturing kun je tot 80% op de grondstoffen besparen. Daarbij is het gebruikte plastic volledig herbruikbaar en desgewenst zelfs op locatie om te vormen tot nieuw filament. Oude producten die worden teruggebracht kunnen zo de basis vormen voor een nieuw product.

Ook bij de productie van de 3D-printers zelf wordt rekening gehouden met het milieu. Producenten geven aan zoveel mogelijk onderdelen opnieuw te gebruiken. Mocht dit niet mogelijk blijken te zijn, dan gaat men over op het recyclen van de materialen van deze onderdelen.

Onderdelen zijn sneller gereed voor gebruik

Naast de besparing in grondstoffen, houd je tijd over met een 3D-printer in het productieproces. Het komt geregeld voor dat bedrijven een onderdeel uit een land als China moeten laten komen. Alvorens het onderdeel daar geproduceerd en verscheept is, ben je al snel een paar dagen tot enkele weken verder. Een 3D-printer maakt het mogelijk om onderdelen direct binnen je bedrijf te ontwikkelen. Zo hoef je geen dagen te wachten, maar hooguit enkele uren.

Imagecredit: ZMorph, via Unsplash Public Domain

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Leon Nelen schreef:

    Ik vraag me af waarom deze techniek niet gebruikt kan worden voor het maken van de ion-selectieve membranen die nodig zijn voor het winnen van osmotische energie (mengen van zout en zoet water). Een duurzame energiebron (als het telkens schoonmaken van deze membranen, je mengt immers ijsselmeerwater met zeewater uit de Waddenzee, niet te veel energie kost) die vooral interessant is omdat deze niet afhankelijk is van zon en wind en eventueel de zon en windarme uren zou kunnen opvullen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.