Olieopslag in Duitse zoutcavernes flink lek

Onder andere om al te grote prijsschommelingen of acute tekorten, bijvoorbeeld vanwege de strapatsen van Poetin, te voorkomen hebben de meeste westerse landen strategische olie en gas reserves. Duitsland gebruikt hiertoe onder andere lege zoutholtes en die blijken toch niet zo lekdicht als gedacht.

Olielek in belangrijk (drink)waterwingebied

In Duitse Gronau, net over de grens bij Enschede, wordt sinds enige jaren olie en gas gebufferd in zoutholtes. De zoutlagen waarin de olie wordt opgeslagen werden inert verondersteld maar ergens heeft de olie toch een uitweg gevonden. Reeds 200.000 liter ruwe olie is inmiddels opgeborreld en daar komt dagelijks nog altijd 500 liter bij. In sloten en plassen in de buurt stralen de kenmerkende regenboogkleuren van een olievlek je tegemoet. Tien runderen die van het water dronken zijn wegens olievergiftiging afgemaakt en ook de drinkwatervoorziening voor mensen lijkt inmiddels in het geding.

Olierisico’s mogelijke ook aan Nederlandse kant van de grens

Chemiereus AkzoNobel, in het Twente van oudsher vooral een zoutproducent, is van plan uitgeputte zoutvelden net als bij Gronau in te zetten als olieopslag. Naar aanleiding van de problemen in Duitsland hebben verschillende Twentse burgermeesters een brandbrief aan minister Kamp (Economische Zaken) gestuurd. Wat hen betreft gaat er geen druppel olie de grond in voor de veiligheid 100% gegarandeerd is.

De zoutcavernes liggen in een wingebied van drinkwaterproducent Vitens. Het waterbedrijf ageert al jaren tegen de plannen van Akzo en lijkt nu dus inderdaad gelijk te krijgen. Vanwege een grote vervuiling van het Twentekanaal alweer tien jaar geleden moet Vitens al veel water naar Twente ‘importeren’, een olieramp in dit gebied zou voor de drinkwatervoorziening in Twente een nieuwe zware klap zijn.

Vanavond na het nieuws van 18u bericht EenVandaag over de problemen in Duitsland en de plannen van Akzo omtrent opslag van 70 miljoen liter ruwe olie in de Twentse ondergrond.

Update 2 mei 2014, de betreffende uitzending:

sitestat

Bron: EenVandaag
ImageCredit: monobp @ sxc.hu

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.