Gigantisch drijvend zonnepark op stuwmeer India: 600 MW

Clara & James, via Wikimedia Creative Commons

Staatsenergiebedrijf NHPC combineert waterkracht, energieopslag en zonne-energie in een hybride duurzame energiecentrale. De drijvende zonnepanelen maken gebruik van bestaande elektriciteitsnetten bij de stuwdam.

600 megawatt zonnepanelen op vlotten

NHPC (National Hydroelectric Power Corporation) loopt tegen vertraging op bij de realisatie van nieuwe waterkrachtprojecten. Het bedrijf wil het oppervlak van zijn stuwmeren gebruiken om met zonnepanelen toch snel extra duurzame energie op te wekken.

In de rivier de Koyna, 200 kilometer ten zuiden van Mumbai, wekt India met vier stuwdammen nu 1.960 megawatt waterkracht op. De drijvende zonnepanelen beperken op zonnige dagen het ‘waterverbruik’ van de hydro-elektriciteitscentrale. Balraj Joshi, technisch directeur van NHPC, tegen India Times. “We kijken naar een drijvend zonnepark van ongeveer 600 megawatt voor het Koyna complex.”

Als de zonnepanelen meer stroom opwekken dan de regio nodig heeft, is opslag van het overschot eenvoudig. De waterkrachtturbines pompen dan water uit een lager gelegen reservoir terug het stuwmeer in. NHPC kan de zonnestroom bovendien transporteren via de transformators en stroomkabels die al voor de waterturbines zijn aangelegd.

Voordelen van drijvende zonnepanelen

Ook los van de synergie heeft het voordelen om een zonnepark drijvend aan te leggen. Het stuwmeer biedt verkoeling voor de zonnepanelen, die daardoor efficiënter werken. Licht dat weerkaatst van het wateroppervlak verhoogt de opbrengst verder en op een drijvende installatie zijn de panelen eenvoudig richting de zon te draaien.

De Nederlandse start-up SunFloat, actief met flotovoltaics, claimt dat de meeropbrengst van drijvende zonprojecten oploopt tot 25 à 30 procent. SunFloat installeerde vorig jaar 54 drijvende zonnepanelen in Groningen. Met Rijkswaterstaat onderzoekt de start-up de realisatie van een 10.000 keer groter project op baggerslib-depot de Slufter. Als de partners het plan doorzetten, levert dit project maximaal 85 megawatt zonnestroom aan de Rotterdamse Maasvlakte.

Bron: India Times / Imagecredit: Clara & James, via Wikimedia Creative Commons (Cropped)


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. 19 jul 2016

    […] panelen die Europa niet afneemt, kan China net zo makkelijk in Mexico, Chili, Dubai of India […]

  2. 08 aug 2016

    […] Op echt grote schaal vallen de installatiekosten voor een zonnewegdek mogelijk wel voordeliger uit dan het maatwerk voor zonnedaken. Op alle andere aspecten verliest een zonnewegdek het echter onherroepelijk van zonnepanelen op platte of schuine daken, zonnecentrales in het vrije veld of zelfs van drijvende panelen op ongebruikte wateroppervlakken. […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.