Ikea Nederland neemt klanten tegen zichzelf in bescherming

Sven Brandsma, via Unplash Public Domain

Ikea verkoopt de komende maanden zijn laatste gasfornuizen in Nederland. Vanaf 1 januari 2024 verkoopt het Zweedse meubelconcern alleen nog inductiekookplaten. Inductie is de zuinigste vorm van elektrisch koken.

Logisch

De stap van Ikea is mooi maar vooral logisch en verstandig, voor klanten en voor het meubelconcern zelf.

Aardgas zal de komende decennia verdwijnen uit de Nederlandse woonwijken. Vervangen van een aardgasketel door een warmtenet of een warmtepomp is voor een deel van de woningvoorraad een tamelijk ingrijpende ingreep. Vervangen van een gasfornuis door een inductiekookplaat totaal niet. Zelfs in het meest tochtige monument kun je morgen koken op inductie.


Een nieuw gasfornuis is altijd een miskoop

De goedkoopste inductiekookplaat bij Ikea kost net geen €100 en heeft 2 pitten. De goedkoopste gaskookplaat kost ook net geen €100 en heeft 2 pitten meer. De prijzen voor de chiquere gas- en inductiekookplaten ontlopen elkaar ook weinig. Tenzij je gaat voor een moderne inductiekookplaat, waar de afzuiging bij inbegrepen is.

Qua aanschafkosten is er dus geen reden om nog voor gas te gaan. Qua duurzaamheid is het ook helder. Op gas kook je altijd fossiel. Op elektriciteit elk jaar meer op wind- en zonnestroom. Qua schoonmaak, veiligheid en schone lucht in huis is een inductiekookplaat altijd beter dan een open vlam in de keuken.

Als je toe bent aan een nieuwe kookplaat en je wil een toekomstbestendige oplossing dan is de inductiekookplaat simpelweg de logische keus. Dat weten Nederlandse consumenten gelukkig ook al lang. In 2018 koos al driekwart van de mensen die in de markt waren voor een nieuwe kookplaat voor inductie. Dat aandeel zal inmiddels nog veel hoger liggen.


Naar de concurrent of naar de tweedehandsplatforms

Door die paar onverstandige klanten die toch een nieuw gasfornuis willen vanaf 2024 naar de concurrent te verwijzen, maakt Ikea duidelijk dat een nieuw gasfornuis echt een miskoop is. Hopelijk helpt het. Voor Ikea zelf betekent het besluit om geen gasfornuizen meer te verkopen meer ruimte in showrooms en magazijnen. Dat is voor een meubelzaak altijd fijn.

Het kan natuurlijk zijn dat je huidige fornuis stukgaat en je niet direct de middelen hebt om een nieuwe inductiekookplaat te kopen. Dan is het verstandig om even op de bekende platforms voor handel in tweedehands-spullen te kijken. Al die mensen die kiezen voor inductie, moeten van hun oude gasfornuis af. Simpele gaskookplaten tot zeer luxe gasfornuizen zijn door het hele land gratis of voor een prikkie af te halen. En ook dat is logisch. Wie kan kiezen, laat ook een gratis gasfornuis staan.

Hopen dat de concurrenten van Ikea snel tot dezelfde conclusie komen. En hopen dat Ikea deze stap wereldwijd doorvoert. Wat in Nederland geldt, geldt wereldwijd. Niemand heeft nog een nieuw gasfornuis nodig. Nergens.


Bron: Ikea / Imagecredit: Sven Brandsma, via Unplash Public Domain

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk...

21 reacties

 1. Will Eisinga schreef:

  Bedankt voor je mooie artikel over Inductiekoken.
  Als je dan ook nog zou vermelden dat Inductiekoken en Zonnepanelen een mooie combinatie is zou het helemaal goed zijn. Dat is koken op de Zon van het Dak. voor Warm Water in de keuken een close in Boiler. Dan heb je een keuken zonder Gas. Voor de badkamer een 50 liter boiler van 189 euro. Koken en Warm Water opgelost. Zelf installeren is makkelijk. Probeer maar.

 2. Respectvol schreef:

  Beetje agressieve schrijfstijl. Ik ben geïnteresseerd in dit onderwerp, maar gebruikers van gas bashen is beneden mijn waardigheid. Dezelfde informatie kan ook op minder onvriendelijks manier worden gepresenteerd.

  • Thijs ten Brinck schreef:

   Bedankt voor de feedback, ook aan alle overige lezers met hetzelfde punt. De kwalificatie onverstandig in dit artikel is gericht aan mensen die in de markt zijn voor een vervangend kooktoestel én dan nog voor een nieuw gasfornuis kiezen. Dat is gegeven het uitfaseren van aardgas en de voordelen van inductie echt onverstandig.

   Bashen van huidige gebruikers van gasfornuizen is niet aan de orde. Dat er redenen zijn waarom nog niet iedereen over kan op inductie erken ik een alinea later. Als in die gevallen het huidige fornuis de geest geeft, adviseer ik alsnog om geen nieuw gasfornuis te kopen. Dit omdat het aanbod tweedehands gasfornuizen groot is, en voorlopig groot zal blijven.

 3. Ids schreef:

  Nu dient er nog wel bij vermeld te worden dat je een inductie kookplaat niet zomaar in het stopcontact kunt steken, er is een zwaardere aansluiting voor nodig. Het aanleggen hiervan kost ook geld

  • Guideaux schreef:

   Sterker nog; dat kost net zoveel als een goede inductieplaat. En goede installateurs zijn komende maanden vol geboekt. Dus wmb een vertekend artikel.

 4. Theo Boonstra schreef:

  Heel mooi allemaal, maar ik kom niet meer bij de IKEA. Ze hebben daar geen normale kassa meer. Ik werk niet bij de IKEA en wordt daar ook niet voor betaald. Laat ze eerst maar eens een paar kassa’s terug plaatsen, dan kom ik ook weer.

  • Bert. schreef:

   Theo Boonstra….Blijf jij toch lekker weg bij Ikea ,des te sneller gaat het voor ons bij de zelfscan kassa,s….zo zijn ze ook al bezig met meerdere zelfscan bij de supermarkt , blijf je daar ook maar lekker weg…

 5. Mark schreef:

  Hoop dat de horeca ook over stapt … daar zie ik voornamelijk nog gasfornuizen met vaak niet eens een pan op het vuur!?

 6. Diederik schreef:

  Ik denk toch dat je er hier een beetje naast zit Thijs. Het stroomnet staat al enorm onder druk om 18-19 uur, en het groenpercentage is doorgaans heel laag rond deze tijd. De gelijktijdigheid van al die kookstellen is hoog, en de vermogens zijn ook hoog.
  De millieuwinst is marginaal (1-2 kuub/maand).

  Vanuit persoonlijk oogpunt is het dan wel slim om een elektrische kookplaat te kopen, vanuit maatschappelijk oogpunt gaat het misschien andere groene ontwikkelingen in de weg zitten

  • GLR Pot schreef:

   Helemaal mee eens. Ik werk bij een koeriersbedrijf dat nu een pas op de plaats moet maken qua aanschaf electrische auto’s omdat het net te vol zit en anders krijg je een boete als je extra laadpalen neer zet. Heb meer het gevoel dat over 50 jaar iedereen zegt dat het toch niet zo’n heel goed idee was om Nederland vol te proppen met zonneparken etc

 7. Will Eisinga schreef:

  Het is niet alleen Ikea. Ikea stopt met Gas 1 januari 2024. Remeha start in 2023 productie 150.000 Warmtepompen in Nederland. Remeha is gestopt met Gasketels in 2023. Vaillant Duitsland Hoge Temperatuur Warmtepomp. Fluisterstil. Propaankoudemiddel. Milieuvriendelijk. Groningen Gas gaat dicht in 2024.Stop Aardbevingen. Gasterra stopt volgend jaar. Gasunie zal volgen. 2023 is kantelpunt van Gas. Het gas gaat eraf in 2023. Hoogezand heeft al 2 Energiewijken zonder Gas. EPV 55 euro per maand zonder Gas met Zonnedaken, Inductiekoken en Warmtepomp op dak.
  Eerder dan gedacht. Sneller dan gedacht. Dat is gewoon Prachtig. Bedankt Ikea. Mooie reclame voor Ikea.

 8. maaike schreef:

  Ik word een beetje chagrijnig van de “onverstandige klanten” opmerking. Ik kook op gas, dit is niet per se een bewuste keuze. Mijn huurwoning is niet voorzien van een degelijke kookgroep; dus ik kan alleen een inductieplaat met een gewone stekker aansluiten (2 pitjes). Maar, ik ben wel voorzien van een gasaansluiting. Zodra de verhuurder dit aanpakt, zullen wij overstappen. Tot die tijd kan ik er niet zo heel veel aan doen.

 9. Gerco Polinder schreef:

  Als je inductie kookt heb je misschien ook andere pannen nodig. In restaurant op gas koken. Logisch, de smaak van het eten komt beter tot z’n recht op gas. En als je nu huurt en de woningbouwvereniging wil niet dat je zonnepanelen hebt. Heel veel vragen omdat Nederland gewoon nog niet klaar is om van het gas af te gaan. Veel vragen, weinig echte oplossingen voor Jan Modaal.

 10. Lubbelinkhof schreef:

  Wil heel graag op inductie koken. Maar de woningbouwvereniging doet daar niets aan. Je mag het zelf wel aanleggen maar allemaal gedoe met keuringen en zo. Geen hond te vinden die het aan kan leggen. En overzetten kan maanden duren. Dus Ikea als je iemand weet voor aansluiting inductie fornuis hoe ik me graag aanbevolen

 11. Vet belangrijk schreef:

  Dit is erg dubbel.
  Zelf enorm fan van inductie nu ik een GOEDE inductie plaat heb met goede pannen, maar dan ben je al gauw 2,5k verder.

  Daarnaast zijn ze zonnepanelen (vooral rond winter) zinloos rond etenstijd en dekken ze de inductie niet eens.

  Dan komt er nog bovenop dat er momenteel gas wordt verbrand om stroom op te wekken in de absolute massa. Er wordt gauw 500 kuub gas verbrand omdat iemand een inductieplaatje aanzet, tegenover de 1-2 kuub per maand verbruik om gewoon te koken. Gas kost bijna niets om te koken en dat is de domste optie om aan te pakken. Het verwarmen van een woning tikt makkelijk 200 kuub per maand aan tegenover 1-2 om te koken.

  In duitsland adverteren ze zelfs voor koken op gas omdat ze anders meer gas moeten stoken om de inductiemassa te voorzien van stroom…

  Dan heb je het nog niet gehad over huurwoningen enz.

  Het is niet aan bedrijven als Ikea om dit voor ons te besluiten. Zolang er markt voor is, heeft dit een reden.

  Zorg eerst maar voor opslag van groene stroom, dat lost 95% van alle problemen op.

  • Jan schreef:

   Kortom onvolledig artikel zeker ten aanzien van de aanschafprijs. Je zult namelijk de groepen kast moeten aanpassen.

 12. Pieter schreef:

  “Die paar onverstandige klanten“: domme, onverstandige opmerking die het artikel eigenlijk invalideert. Er zijn voldoende oorzaken waardoor mensen nog net over (kunnen) stappen, zoals ook door anderen al aangegeven.
  Jammer, want inhoudelijk is het verder prima.

 13. Rene Reijnders schreef:

  Gas kookt veel fijner dan inductie of keramisch. Daarnaast verbruikt een inductie fornuis heel veel stroom. Iedereen op inductie betekent dus dat we het niet met groene stroom kunnen voorzien en er dus gas elders wordt verstookt om stroom op te wekken, wat een verlies van minstens 50% geeft. Doorberekent, betekent dit dat er onder de streep meer gas wordt verbruikt omdat we zonodig op stroom moeten koken. Erg ondoordacht. Daarnaast is dit artikel erg eenzijdig geschreven met het wegzetten van koken op gas als dom. Erg dom om dit zo te schrijven en niet overeenkomend met de realiteit.
  Gas is voor nu nog de zuinigste, meest efficiënte manier om te koken. Totdat we manieren hebben om lokaal genoeg stroom op te wekken, 24/7 is inductie helemaal niet zon goede keuze.

 14. mark schreef:

  Is er een wok brander op inductie?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.