Elektrische veerboot voor 225 auto’s tussen Argentinië en Uruguay

Incat

De Australische scheepsbouwer Incat heeft de China Zorrilla te water gelaten. Deze aluminium veerboot van 130 meter lang vervoert tot 2.100 passagiers en 225 auto’s emissievrij tussen Buenos Aires en Colonia.

Accu van 40 megawattuur

Incat heeft de veerboot gebouwd in opdracht van de Uruguayaanse vervoerder Buquebus, die vaart tussen Buenos Aires, Montevideo en Colonia. Het is het 9e schip dat Incat aan Buquebus levert.

Buquebus neemt de China Zorrilla nog dit jaar in gebruik. De ferry steekt dan 10 keer per dag over tussen Buenos Aires en Colonia. Bij rond de 25 knopen (45 km/u) duurt deze overtocht van 60 kilometer minder dan 1,5 uur.

Terwijl de passagiers van boort gaan en de nieuwe passagiers en voertuigen inschepen, laden bijzonder krachtige snelladers op beide terminals de accu’s – liefst 40 megawattuur verdeeld over 4 compartimenten – ook weer binnen 1,5 uur bij.


Minder CO2-uitstoot heen dan terug

Dankzij corona

Dat de veerboot in beide terminals aan de stekker gaat, betekent dat de overtocht van Colonia naar Buenos Aires duurzamer is dan de terugweg.

In Uruquay komt 99% van alle elektriciteit uit hernieuwbare bronnen, met name waterkracht, wind en biomassa. In Argentinië komt nog bijna de helft van de elektriciteit uit aardgascentrales. Ook hier zit de groei van wind- en zonnestroom er gelukkig aardig in. Ten opzichte van fossiele aandrijving voorkomt de elektrische ferry jaarlijks bijna 40.000 ton CO2-uitstoot.

Incat kreeg de opdracht voor de bouw van het schip in 2019. In het oorspronkelijke ontwerp zou de China Zorrilla op LNG varen. Toen de bouw stilviel als gevolg van de coronapandemie besloten Incat en Buquebus om de aandrijving om te gooien en te gaan voor een volledig elektrische aandrijving. Opvallend genoeg maakte dit besluit het schip lichter. De accu’s wegen bij elkaar 250 ton. De LNG-generatoren, brandstoftanks en de brandstof zelf waren samen zwaarder geweest.

De reis van de werf in Tasmanië naar Uruguay redt de ferry vanzelfsprekend niet op accu. Die overtocht moet het schip maken met een generator en brandstoftanks in het eigen ruim of aan boord van een transportschip.


Duurzaam voorbeeld voor de nieuwe Waddenveren

De huidige concessie voor de veerboten naar de Friese Waddeneilanden loopt in 2029 af. De rijksoverheid beoogt om in de aanbesteding voor de nieuwe veerdiensten van en naar Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog CO2-reductie een grote rol te geven. De capaciteit van de huidige veerboten en ook de vaarafstanden naar de Friese Waddeneilanden zijn aanmerkelijk kleiner dan voor de nieuwe emissievrije veerdienst tussen Buenos Aires en Colonia.

Gigantische jetski

De problematiek met de diepgang is wel vergelijkbaar. Het water in het estuarium van de Rio de la Plata is zeer ondiep, net als in de Waddenzee.

De China Zorrilla is daarom gebouwd in aluminium en ruwweg de helft lichter dan een vergelijkbaar schip van staal. Ook vanwege de geringe diepgang heeft het schip geen schroef maar een waterjetaandrijving, met jets die grote volume water innemen en uitblazen aan het wateroppervlak. Vergelijkbaar aan jetski’s maar enkele ordes onbenulliger.

Accu-elektrisch varen naar Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog moet vanaf 2029 dus zeker kunnen.


De Britse Everything Electric Show was eerder dit jaar op bezoek bij Incat.


Bron: Incat / Imagecredit: Incat


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.