21 keer meer CO2-opslag in 2030, en dat is veel te weinig

Jan Kopřiva, via Unsplash Public Domain

In 2030 zal de capaciteit voor afvang, opslag en hergebruik van CO2 naar verwachting van Bloomberg New Energy Finance (BNEF) wereldwijd zo’n 279 miljoen ton (Mton) CO2 per jaar zijn. Een flinke groei, die desondanks sterk tekortschiet.

0,6% van de huidige mondiale jaaruitstoot

De voorspelling van de capaciteit voor Carbon Capture, Utilization and Storage (CCUS) in 2030 komt ruwweg 6 keer hoger uit dan de 43 Mton CO2 die nu jaarlijks terug de grond in gaat.

De door marktonderzoeker BNEF voorspelde 279 Mton komt neer 0,6% van de jaarlijkse (huidige) CO2-uitstoot wereldwijd. Om de mondiale klimaatdoelen voor 2030 waar te maken, is vrijwel zeker veel meer CCS-capaciteit nodig. Een goed teken is wel dat de voorspelling voor 2030 dit jaar liefst 44% hoger ligt dan in de 2021-versie van BNEF’s 2022 CCUS Market Outlook.

“CCS begint zijn slechte reputatie te overwinnen”, zegt David Lluis Madrid, CCUS-analist bij BNEF en auteur van het rapport. Een gebrek aan CO2-transport- en opslaglocaties in de buurt van industrie en elektriciteitscentrales is volgens Lluis Madrid nog een belangrijk knelpunt. “Maar we zien al een toename van projecten die aan die aan deze behoefte tegemoetkomen.”


Van CO2-opslag voor extra olie naar CO2-opslag voor het klimaat

CO2-opslag geldt al lang als een belangrijke optie om klimaatverandering te beperken en toch fossiele brandstoffen te blijven gebruiken. Vooralsnog gaat echter 73% van alle afgevangen CO2 bijna lege olievelden in, om onder de naam enhanced oil recovery ook de laatste fossiele restjes uit oliereservoirs te persen. Dat heeft weinig te maken met klimaatbeleid.

Slechts 20% van de CO2-afvang in 2021 ging puur als klimaatmaatregel naar een definitieve ondergrondse opslag. Voor 2030 verwacht BNEF dat het aandeel permanente opslag in de totale markt voor CCUS stijgt tot 66%. Gegeven de verwachtte verzesvoudiging van de totale markt betekent dat dus ruim 21 keer meer CO2-opslag als daadwerkelijke klimaatmaatregel.

BNEF ziet de grootste groei voor CO2-opslag bij de productie van ammonia en cement en bij elektriciteitscentrales. Met name bij de productie van waterstof uit aardgas (o.a. voor ammonia) is CO2-afvang relatief eenvoudig. In de productie van cement komt ook zonder verbruik van fossiele brandstoffen CO2 vrij, CCS is daar min of meer de enige klimaatverantwoorde optie.

Nederland draagt met het Rotterdamse Porthos-project 2,5 Mton per jaar bij aan de voorspelling van BNEF, mits het project niet sneuvelt vanwege de stikstofoxiden die vrijkomen tijdens de bouw van de CO2-pijpleiding.


Bron: Bloomberg New Energy Finance / Imagecredit: Jan Kopřiva, via Unsplash Public Domain


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.