Offshore windpark van 2 GW gekoppeld aan 1 GW elektrolyse

Belangenvermelding: Namens We-Boost was ik betrokken als bidwriter voor Zeevonk II.


Zeevonk II, een joint venture van het Deense Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) en het Zweedse Vattenfall, heeft de vergunning voor het 2 gigawatt (GW) grote offshore windpark IJmuiden Ver Beta gegund gekregen. 

Elektrolyse in Rotterdam

Zeevonk II realiseert naast het windpark ook een elektrolyser van 1 GW in Rotterdam en een drijvend zonnepark van 50 megawatt tussen de windturbines op zee.

“Door wind, zon en waterstof te combineren creëren we met dit project een state-of-the-art energiesysteem”, zegt Martijn Hagens, CEO van Vattenfall Nederland. “We zijn ontzettend trots dat we deze vergunning hebben gekregen en kijken ernaar uit om onze plannen voor dit energiepark samen met CIP uit te voeren.”

Ook een financieel bod was onderdeel van de vergunningsprocedure voor het subsidievrije windpark. CIP en Vattenfall betalen voor gebruik van het kavel IJmuiden Ver 40 jaar lang €20 mln aan de Nederlandse overheid.


Noordzeker bouwt IJmuiden Ver Alpha

Ook Noordzeker, een samenwerkingsverband van het schotse SSE Renewables en de Nederlandse pensioenorganisaties ABP en APG, verkreeg vandaag een kavel in het windpark IJmuiden Ver. Bij dit kavel, IJmuiden Ver Alpha, lag de focus op de bescherming van vogels en onderwaterleven.

RVO

Tussen de eveneens 2 gigawatt aan windturbines bouwt Noordzeker kunstmatige riffen voor rifbouwende zandkokerwormen en verschillende soorten vissen. Daarvoor werkt Noordzeker samen met Naturalis, het Nederlandse onderzoeksinstituut voor biodiversiteit.

“Al het leven is afhankelijk van elkaar. Om dat evenwicht te bewaren, onderzoekt Naturalis de biodiversiteit”, zegt Maaike van de Kamp–Romijn, plaatsvervangend directeur van Naturalis. “Het is van groot belang om de biodiversiteit op een nieuwe innovatieve manier te gaan monitoren. Ook in de Noordzee.”

“Noordzeker en Zeevonk II hebben mooie plannen voor deze nieuwe windparken op zee. Het laat zien dat windparken en natuur goed samen kunnen gaan, en dat wind op zee met slimme oplossingen kan helpen bij het verminderen van druk op het stroomnet op land”, zegt Rob Jetten, demissionair minister voor Klimaat en Energie. “De marktomstandigheden zijn ingewikkelder geworden, dus ik ben extra blij dat deze partijen de windparken op zee willen bouwen!”


Bron: Vattenfall, COP, RVO / Imagecredit: Eigen foto

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.