KitePower: Defensie kiest voor energievliegers Wubbo Ockels

Counseling, via Pixabay Public Domain

Update: Windturbines worden almaar groter, hoe hoger je komt hoe krachtiger de wind.  Met conventionele windtechniek is de rek er nu echter een beetje uit. Vliegers maken het mogelijk energie in veel hogere luchtlagen te benutten.

€ 200.000 voor doorontwikkeling windvliegers

Update 6 november 2016: De Delftse startup Enevate maakt windenergiesystemen op basis van grote vliegers. Met dit concept heeft Enevate € 200.000 en de volle aandacht van de Nederlandse defensie gewonnen.

Met de Defensie Innovatie Competitie zoekt de krijgsmacht naar alternatieven voor fossiele energievoorziening op missies. Het transport van diesel naar kampementen in oorlogsgebieden is extreem kostbaar. Ter plaatse hernieuwbare energie opwekken is al snel inerressant. De compacte vliegers van Enevate zijn bovendien goed te transporteren en snel te installeren.

Astronaut en hoogleraar Wubbo Ockels heeft zich namens de TU Delft jarenlang ingezet voor de ontwikkeling van de energievliegers. Kunstenaar Daan Roosegaarde verwerkt de vliegers van Enevate als ‘Windvogels’ in het Icoonproject Afsluitdijk.

Het oorspronkelijke bericht van 23 juni 2012 hieronder (Wubbo Ockels is in 2014 overleden).


Automatische vliegers voor goedkope windenergie

Ruimtevaart is indirect een zeer duurzaam onderzoeksveld. Net als veel van z’n oud-collega’s is ex-astronaut Wubbo Ockels, sinds hij de wereld van een afstandje heeft gezien, zeer begaan met het lot van de aarde. 

Zijn kolderieke Superbus project krijgt de laatste jaren veel aandacht, het KitePower concept heeft meer bestaansrecht. Hoog in de atmosfeer is de wind krachtiger en voorspelbaarder. De energie in wind schaalt met de derde macht. Waait het twee keer harder dan zit er acht keer zoveel energie in de wind. Met steeds grotere turbines streven windturbinefabrikanten er dan ook naar meer van de ‘hoge’ windenergie te oogsten.

Het bouwen van de masten en het bevestigen van de molenwieken op grote hoogte is hierbij wel steeds omslachtiger. Om echt grote stappen te maken, is het misschien beter om het concept van de vaste mast helemaal los te laten. Dat is precies wat het KitePower onderzoek probeert te bewerkstelligen.

In  dit concept bestuurt een robot een grote vlieger. In plaats van een zware mast kan het systeem toe met slechts een dunne kabel. Dwars op de wind drijft de vlieger een dynamo op de grond aan tot kabel helemaal uitgerold is. Op dit punt stuurt de robot de vlieger uit de wind en wordt de dynamo een motor die de vlieger weer binnenhaalt. Het oplaten van de vlieger levert veel meer energie dan het binnenhalen kost. De techniek maakt het mogelijk de sterke winden tot op wel 900 meter hoogte te benutten.

 

Bron: CoBouw, Defensie, Enevate / Imagecredit: Counseling, via Pixabay Public Domain

Thijs ten Brinck

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. 18 mei 2016

    […] materiaal te besparen door de windenergie zonder vaste mast te oogsten. Met zeppelins, vliegers en andere zwevende of vliegende high altitude windenergieconverters mikken deze start-ups op […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.